A Vörös Postakocsi szerkesztősége az ünnepek alatt felkerülő, az alkalomra született írásokkal kíván minden kedves olvasójának békés Karácsonyt és boldog új esztendőt!

A Szélkerék-galaxis (Pinwheel), ismertebb nevén az M101 (forrás: http://hubblesite.org/gallery/album/entire/pr2009007h/xlarge_web/)

Decemberi éjszaka. Hó helyett eső esett, párás az ég, csak a holdat látom, nincsenek csillagok. Pedig ott kell lenniük valahol a sötét ködökön, puha felhőkön túl. Nem értem, miként, engem is vonzanak, láthatatlan erővel, többmillió fényév távolságból a hideg űrön át. Pár napja láttam őket. Kristályos hidegben fénnyel teleszórt fekete mennybolt ívelt fölöttem. Ragyogó pontok. Ragadnak, repítenek magukkal. Ősi összetartozás ez, évmilliárdos ölelés, mindenségen átnyúló erő. Anyag vagyok? Lélek vagyok? Nem érdekes. A mindenség törvénye rajtam. Körbevesznek a csillagok. Feltétel nélküli ölelés: ne legyek most se jó, se rossz. Szikrázó tüzüknél melegednék. Messzi nappaluknál szorgoskodnék. Nevető fényüknél vidámodnék. Lehunyom a szemem: előttem a Szélkerék-galaxis (Pinwheel), ismertebb nevén az M101. A Hubble egyik legszebb felvétele. Láthatom, ami huszonötmillió éve történt. Csak azt láthatom. Ami van, csak képzelem. Teremtő, tüzes örvénylés. Izzó közép, hideg perem. Száraz űrt söprő erős spirálkarok. Atomok tánca, elemek születése: könnyű, öreg hidrogén, fiatalka szén, kölyök kén, újszülött vas. Szorgos csillagok, pörgő szélkerék. Kisfiú szalad, kezében a forgó: végtelen spirál, tenyérnyi galaxis. Forog a mindenség, szalad az úton, a réten. Figyelő szempár, szerető mosoly, szülői tekintet követi. Táncoló kettőscsillag: fogja a fiú a lányt, szerelmes szédülés, forró ölelés, gyorsuló pörgés, kozmikus erő, kiröpít-visszatart, kiröpít-visszatart, kiröpít-visszatart. Kinyitom a szemem: oszlik az éjjeli köd, néznek rám szórt fényű csillagok. Az erkély korlátján kezem, hűs permet rajta az eső, az úton lassan növekednek a tócsák, bennük a hold ragyogó arca. Toccsanó léptek hangja a sötétből, magányos alak az üres utcán, valaki most ér haza. Valakihez.