Onder Csaba laudációja 2009. februárjában hangzott el A Vörös Postakocsi Díjának átadásán.

Garai Péter okleveles építészmérnök 1981-ben született Nyíregyházán. Középiskolai tanulmányait 1996 és 2000 között végezte a Krúdy Gyula Gimnáziumban. Felsőfokú tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki karán kezdte, 2006-ban diplomázott az Építészettörténeti Tanszéken. Diplomaterve „Kortárs művészeti múzeum és művésztelep Sóstón, az egykori Szeréna lak területén” címmel Pazár Béla irányításával készült. 2005-ben „A romantika lakóház építészete Pest-Budán” című dolgozatával II. helyezett lett az OTDK-án. Garai Péter 2006 óta a Középülettervező Zrt építész-tervezője Pottyondy Péter és Potzner Ferenc mellett. Jelenleg a Zeneakadémia épületének rekonstrukcióján dolgozik.

Garai Péter A Vörös Postakocsiban elsőként a Nyíregyházi Főiskola új campusáról (a nemrég Barzó-díjjal elismert Balázs Tibor munkájáról) írt Campus a fák között címmel, majd Nyíregyháza egyik jellegzetességéről, a Korányi Frigyes utca két oldaláról: Jósavárosi séta, illetve Séta a Korányin címmel. Legutóbbi írása, a Korzózó belváros, a lap téli számban jelent meg Nyíregyháza új belvárosáról. Garai Péter ihlette a lap Gyaloggalopp című rovatát, amelynek immár állandó szerzője, Nyíregyháza épített szellemi örökségének és kultúrájának aktív szemlézője. Garai Péter jól ismeri az egykori és a jelenlegi Nyíregyházát, kritikáira a pontos és alapos előkészítés, a megfontolt, finom kritikai ítélet a jellemző. Garai Péter rendszeres munkája az oly igen fontos és szükséges, Nyíregyházán eleddig oly igen hiányzó építészet-kritikai tevékenységet honosította meg, szakszerűen reflektálva építészeink munkáira, fejlesztve ízlésünket és élesítve látásunkat.

Garai Péter azon fiatal és tehetséges, az írás mesterségében pályát kezdő szerzőink közé tartozik, akiket a Vörös Postakocsi indított el. Garai Péter a mi szerzőnk, akire tehát büszkék vagyunk. Garai Péter azon fiatal és tehetséges szerzőink egyike, akit munkája, megélhetése ugyan Budapesten tart, de aki mélyen, szeretettel és felelősségteljesen kötődik szülővárosához, Nyíregyházához.

A Vörös Postakocsi szerkesztői ezzel a díjjal szeretnék elismerni és megköszönni Garai Péter munkáját, tovább bíztatni őt a pályán, sok sikert és még megannyi sétát kívánva neki otthonának terein és utcáin, a városszövet rejtelmeiben.