Antal Balázs laudációja 2010. február 4-én hangzott el Nyíregyházán, a Művész Stúdióban, A Vörös Postakocsi Díjának átadásán.

Antal Balázs laudál (Béres Tamás fotója)

Antal Balázs laudál (Béres Tamás fotója)

Csabai László a szemünk előtt lett országosan ismert író, olyan, akinek a kéziratáért nagy kiadók jelentkeznek, mielőtt még a szerző maga keresné meg őket. Nyíregyházáról indulva nagy utat tett meg, egészen rövid idő alatt. Fiktív univerzuma, Nyárliget kisvilága hamarosan értekező szövegek kereszttüzébe kerül, A Vörös Postakocsira pedig bizonyosan visszaháramlik majd vajmi csekély dicsőség, hogy mi már tudtuk, hisz nekünk jó ideje szinte háziszerzőnk Csabai László.

A Vörös Postakocsiban előbb kritika jelent meg első kötetéről. Kemény negatív kritika, ami gyengébb jellemeket és kisebb tehetségeket tán eltántoríthatott vagy megsérthetett volna. Csabai Lászlót azonban azt hiszem önkritikára és még keményebb munkára ösztönözte. És ebből csak jó dolgok születtek. Majdnem egy évvel később hozhattunk először szépirodalmi alkotást tőle a lapban a SZIRT Krúdy-estje után. Akkor kezdte meg Kárpát-medencére szóló utazását Szindbád, a nyárligeti detektív, aki innen, Nyíregyházáról kiindulva a legnagyobb irodalmi lapok hasábjain tette tiszteletét Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Debrecenben, Budapesten és Pozsonyban, a Látó, a Helikon, az Alföld, a Holmi, az Élet és Irodalom valamint a Kalligram redakcióin át.

Mindeközben Csabai László nagyon nyíregyházi író maradt, nem csak mert a nagy lapok vonzáskörében is megmaradt a Postakocsi mellett, s a megye irodalmi társaságában, a SZIRTben is szerepet vállal, nem csak mert ihletőforrása Krúdy Gyula, akinél nagyobb nyíregyházi írót nem találhatni, noha Krúdy Gyula nem ennek a városnak a megírója volt, szemben Csabai Lászlóval, hanem mert világának sok eleme innen ismerős, szavai, alakjai a városi utcák múltjából és jelenéből szöknek a mondatai belsejébe – sok, de nem mind. S míg fikciós prózája beinvitáltatott a legnevesebb magyar szépirodalmi kiadóba, a Magvetőhöz, és ott egyből hellyel kínáltatott, A Vörös Postakocsiban már új, kevésbé fikcionalizált írásait olvashatjuk negyedévről negyedévre: a nyárligeti naplókat, őszi számunkban pedig az orosz irodalom és a humor iránti elköteleződéséről is bizonyságot nyerhettünk.

Csabai László 1969-ben született Nyíregyházán. Ma is itt él feleségével, itt neveli a két fiát. Tanár, iskolakönyvtáros. Ez az, amit mindenki tud róla. Azt egyelőre még kevesebben tudják, hogy az elmúlt egy-másfél évben szinte a semmiből megjelent a magyar irodalomban, és nekem úgy tűnik, ott is fog maradni most már jó darabig. Ennek egyik első bizonysága A Vörös Postakocsi Díja, ami büszkén előlegzi meg a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra a Magvető Kiadó gondozásában megjelenő novelláskötetének kritikai sikerét. Ennek a kötetnek már a megjelenése is Nyíregyháza egyik legnagyobb művészeti teljesítménye az elmúlt két évtizedből.