Díjnyertes tárcasorozatunk új darabja — a Magyar Költészet Napja alkalmából.

Úgy állnak itt. Mint első áldozó lányok. Az a pici ott. Az meg mint egy koszorús kisleány. Olyan zsenge-finom szépek. Meg kell, hogy álljak előttük. Becsukom a szemem. Mintha egy új Nap születne bennem. Bizseregnek a sugarai tüdőmben. Meztelenre öltöztetnek. Kitépnek magukból egy ág-csokrot. A kezemre kötik. Megfogják a karomat.

Körben áll egy kislányka, lássuk, ki lesz a párja… Játszunk és kacagunk. Hófehér lepkék kergetőznek. Hirtelen hűvös szél jön. A cseresznyefák megállnak. Olyan szigorúan. Fegyelmezetten. Azt sem engedik. Hogy a szél. Fújja őket. Elszántan állnak ott. Mint Jézus mennyasszonyai. Én ott állok meztelen. Mellbimbóim farkasszemet néznek a széllel. És kivetnek a cseresznyefák.

Nem vagyok méltó. Jézus mennyasszonyára. Földi a szerelmem. Rám hullatják a ruhám. És finoman továbblök a szél. Eszembe jut az anyám és a nagyanyám. Mennyire szeretik a virágokat. Csodáltam mindig az áhítatukat. És most hirtelen engem is révületbe ejt. Ez a sok kipattanó. Feszülő. Bizsergősség. Révületbe ejt. Nem enged el. Mosolyognak anyám és nagyanyám virágléptei bennem. És én is elindulok.

És születik egy nő. Ebben a ringató-kóválygó tavaszban. És vajúdik bennem a vágy. Veszek két kiflit. Egyet szégyellek venni. Félek, megérzik magányomat. És furcsán néznek rám. Az úton húsleves illata száll. Valami régálmodott időből.

Mikor még én is igazi cseresznyefa akartam lenni. Bár. Neki. Nem kell hús. Sosem érek fel. Hozzájuk. Eszembe jut. Földi a szerelmem. Csak a földi szerelemnek kell a hús. És családnak húsleves. Nem emlékszem. Mikor csináltam utoljára húslevest. Nem érzem a testem. Begyógyszerezett tavasz. Ott egy tulipán. Egy nárcisz. És egy aranyesőbokor. Meggyullad.

Sohase leltem. Zokog a lelkem. Ne lógj a mese langy tején. Szép a tavasz és szép a nyár is, de szebb az ősz, s legszebb a tél – – – Már végképp másoknak remél.

Hangya-szív. Morzsáért nyüzsög. Rám száll egy cserebogár.

Elveszek. Ebben az Attila-ölű tavaszban. Cseresznyefák. Zokogjatok.