Az Ünnepi Könyvhét megyei program-sorozatának egyik utolsó állomásaként mutatták be az Agria folyóirat nyári számát Nyíregyházán.

 

Az Agria szerkesztői és munkatársai (b-j): Bertha Zoltán, Szakolczay Lajos, Ködöböcz Gábor, Serfőző Simon, Anga Mária, valamint a beszélgetés moderátora, Antal Attila

Az Ünnepi Könyvhét megyei programsorozatának egyik utolsó állomásaként mutatták be az Agria című irodalmi, művészeti, kritikai folyóirat nyári számát a Móricz Zsigmond Megyei Könyvtárban. A 2007 telén indult egri folyóirat 15. számának megjelenését azért is várta a helyi olvasóközönség, mert e lapszámban 17 nyíregyházi szerző mutatkozott be. A lapbemutatón megismerhettük az országos kitekintésű és Kárpát-medencei merítésű folyóirat szerkesztőségét. Ködöböcz Gábor főszerkesztő felelevenítette a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban töltött éveit. Mint mondta, ezen emlékek révén is közel áll szívéhez a jelen szám, s a Nyíregyházi palackposta rovatban megjelent írások sora. Elmondta, hogy régi álom vált valóra 2007-ben a folyóirat indulásakor: Gárdonyi Géza és Kálnoky László városának is lett saját irodalmi folyóirata. Nem kis feladat egy olyan lap szerkesztése, mely a helyi és regionális értékek közvetítése mellett képes országos jelentőségű, színvonalas lappá válni. Bertha Zoltán a folyóirat fontos értékeként jelölte meg annak nyitottságát, azt, hogy az állandó szerzők mellett az eddig ismeretlen, fiatal tehetségek is bemutatkozási lehetőséget kapnak az oldalakon. Szakolczay Lajostól megtudtuk, hogy a Kilencek és a Hetek körébe tartozó alkotók eddig is jobbnál jobb műveket adtak a folyóiratnak, s a cél ezután is az egyetemes magyar irodalom szolgálata, határok nélkül. Serfőző Simon szerint kevés az igényes vidéki folyóirat, s azért is szükség van ezekre, mert a megyei napilapokból napjainkra kiirtódott a művészet. Anga Mária költőként és meseíróként is fontosnak tartja a lap biztosította szimbiózist kultúra, gyermek, irodalom, mese és felnőtt között.

Antal Attila a beszélgetés moderátoraként záró szavaival sok sikert és jó együtt munkálkodást kívánt ahhoz, hogy a folyóirat jelentette szellemi híd megőrződjön Eger és Nyíregyháza között.