Augusztus 9-én 15 órától került megrendezésre Nagykállóban a Ratkó József-emlékünnepség a költő születésének 75. évfordulója alkalmából.

Augusztus 9-én 15 órától került megrendezésre Nagykállóban a Ratkó József-emlékünnepség a költő születésének 75. évfordulója alkalmából.

Először Ratkó sírjánál találkoznak az egybegyűltek, ahol a költőre Jánosi Zoltán irodalomtörténész emlékezik, a díj tavalyi nyertese, Mátay Gábor, a Bürkös zenekar, valamint Kerezsinél Kulcsár Annamária közreműködésével. Majd 16 órától kezdődik a Művelődési Központ kamaratermében a díjátadó ünnepség.

Az idei díjazott Babosi László könyvtáros, bibliográfus. Babosi 1973-ban született Újfehértón, tanulmányait a Debreceni Egyetem történelem szakán és a Nyíregyházi Főiskola informatikus-könyvtáros szakán végezte. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár szaktájékoztató könyvtárosa, a Tariménes című helyi társadalomtudományi és kulturális folyóirat főszerkesztője. Évek óta értő vigyázója a Ratkó-életműnek: összegyűjtötte és sajtó alá rendezte az író teljes életművét: a Versek 2000-ben és 2003-ban, a Drámák 2002-ben jelentek meg. Idén jelent meg gondozásában a Ratkó József bibliográfia.

A jutalmat Kovács Sándor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke adja át, köszöntőt Juhász Zoltán, Nagykálló polgármestere mond. Babosi munkásságát Antall István, a Magyar Rádió irodalmi főszerkesztője méltatja. Az ünnepség közben a Hangrafogó együttes Ratkó József verseiből készült műsora hangzik el, a program zárásaként pedig a korábbi Ratkó József-díjasok emlékezései, majd kötetlen beszélgetése hallgatható meg.

A Ratkó József-díjat 1993-ban alapította a Hangsúly Művelődési és Művészeti Alapítvány a költő szellemi és művészi teljesítményének emlékére. A kuratórium tagjai minden esetben olyan alkotót kívántak elismerni, akinek életműve, esztétikai és erkölcsi értékrendje megkérdőjelezhetetlen, s Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez sajátos kötődésük van. A díjat 2006-ban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat „örökbe fogadta”, azóta ez az intézmény biztosítja anyagi feltételeit. Az eddigi díjazottak Balázs József (1993), Nagy Gáspár (1994), Aczél Géza (1995), Szöllősi Zoltán (1996), Vári Fábián László (2007), Elek Tibor (2008), Tóth Erzsébet (2009) és Jánosi Zoltán (2010) voltak. A díjjal jár a König Róbert grafikusművész által metszett oklevél és Kő Pál szobrászművész plakettje is.