Progam

2012. március 10–14. között kerül megrendezésre a DESZKA-fesztivál Debrecenben. A színházi kerekasztal számos izgalmas programot kínál a város több játszóhelyén, a Csokonai Színház nagyszínpadán, a Horváth Árpád Stúdiószínházban, a Víg Kamaraszínházban és a Vojtina Bábszínházban.

Az előadások mellett ingyenes kísérőprogramok várják az érdeklődőket, nyílt próba, felolvasószínház, szakmai-közéleti beszélgetések, közönségtalálkozók hívják a színház épületébe az előadásokon kívüli időben a színházrajongókat.

A program részletes bontásban a Csokonai Színház honlapján tanulmányozható.

A szerk. ajánlásával álljon itt kiemelten néhány program:

2012. március 10., szombat; 23.00, Csokonai Színház, Balett-terem

Ment-e a színház által a világ elébb? vendég: Alföldi Róbert

Ha Vörösmarty színháztörténész lett volna, akkor alighanem ezt kérdezi: Ment-e a színház által a világ elébb? Ment-e a mai szerzők darabajai révén egy év alatt Magyarországon a világ előrébb? – teszi fel a kérdést a 2012-es DESZKA válogatója, Vörös István. A válaszokat ezúttal Alföldi Róberttel, a Nemzeti Színház igazgatójával keressük.

Moderátor: Kozma András, Rideg Zsófia, a Csokonai Színház dramaturgjai

 

2012. március 11., vasárnap; 17.00, Horváth Árpád Stúdiószínház

Cyber Cyrano, Kolibri Színház, Budapest

szerző: Tasnádi István

Az előadás előtt, 16.15-től Ráhangoló beszélgetés az alkotókkal

Amikor a képzelet erősebb, mint a valóság. Mikor a virtualitás valódibbnak tűnik, mint a mindennapi realitás. Egy darab arról, hogy mire jó az internet. És hogy mire nem. A rendező, Vidovszky György szerint a Cyber Cyrano nem csupán egy internetes átverés elbeszélése, hanem annak a közegnek a megjelenítése, amelyben a kamaszok szabadidejük meghatározó részét töltik. Az előadás arról szól, amilyen kérdések elé a web 2.0 is állít bennünket.

 

2012. március 11., vasárnap; 19.00, Csokonai Színház, nagyszínpad

Adáshiba, Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza

szerző: Szakonyi Károly

Az előadás előtt, 18.15-től Ráhangoló beszélgetés az alkotókkal

1969, Magyarország. A Bódog család a legkisebb fiú, Imrus születésnapját ünnepli. A mama halat ránt és puncstortát készít, a papa felveszi a jobbik zakóját… Minden szabályszerűen zajlik – csak közben folyamatosan megy a tévé. Szakonyi Károly Adáshibája 1970-es vígszínházi bemutatója óta az egyik legtöbbet játszott magyar színdarab. Ma sem vesztett semmit erejéből.

 

2012. március 12., hétfő; 20.00, Csokonai Színház, nagyszínpad

A kéz, Csiky Gergely Színház, Kaposvár

szerző: Háy János – Lovasi András

Az előadás előtt, 19.15-től Ráhangoló beszélgetés az alkotókkal

A kéz egy bítzenés színdarab. Maga a kéz gitározásra való: lefogjuk a húrokat, belevágunk egy dalba, és miénk a világ. Háy János saját novelláskötete, „A bogyósgyümölcskertész fia” alapján írta a színdarab szövegét, ami megihlette Lovasi Andrást és a Kiscsillag zenekart. A zenét és a szöveget pedig a huszonnyolc éves, Prima Junior Díjas Göttinger Pál rendezi életérzéssé. Olyanná, ami üt és simogat – akár egy kéz.

 

2012. március 13., kedd; 16.00, Csokonai Színház, nagyszínpad

Rumini, Magyar Színház, Budapest

szerző: Berg Judit

Az előadás előtt, 15.15-től Ráhangoló beszélgetés az alkotókkal

Berg Judit népszerű tengerész-kalandregényeinek főhőse Rumini, aki társaival ezúttal ismét nagy bajba keveredik. A vadonatúj, színpadra írt történetben a Ferrit-szigetlakói a túlélésért küzdenek. Molyra, a zsarnok lepkekirálynő mindenkit az igájába hajt, és varázserejével a barátokat is képes egymás ellen fordítani. A sziget gonosz úrnője életveszélyes kelepcéje csalja Ruminiéket, ahonnét csak fortélyok, leleményesség és önfeláldozó bátorság révén lehet szabadulni.

 

2012. március 14., szerda; 11.00, Vojtina Bábszínház

Kortünet, vagy deviancia: fiatalok a színpadon, műhelybeszélgetés

vendégek: Asbóth Anikó, Láposi Terka, Szilágyi Szabolcs, Tasnádi István, Vidovszky György

Színház fiataloknak? Csak nekik, vagy a szüleinek, tanáraiknak is? Színház fiatalokkal? Színház a fiatalokért? Színházi nevelés? Színházi beavatás? Színházpedagógia és drámapedagógia? Kortünet? Vagy deviancia? Bábszínházak és ifjúsági színházak szakemberei, rendezők, írók és egy gimnáziumigazgató beszélgetnek ezekről a kérdésekről.

a beszélgetést vezeti: Bérczes László

 

2012. március 14., szerda; 14.00, Balett-terem

Új színházak és a magyar dráma: beszélgetés új színházi vezetőkkel

vendégek: Bérczes László, Kiss Csaba, Pozsgai Zsolt

Milyen tervekkel, elképzelésekkel vágnak, vágtak bele a munkába az új színházi vezetők? Van stratégiájuk a magyar drámák színrevitelével kapcsolatosan? Játszanak-e elegendő – kortárs és klasszikus – magyar drámát a színházak? Megmondhat-e, mi az „elegendő”? Milyenek a magyar drámák? Erről beszélget Bérczes László, kaposvári Csiky Gergely Színház művészeti vezetője, Kiss Csaba, a Miskolci Nemzeti Színház frissen kinevezett igazgatója, valamint Pozsgai Zsolt, az Új Színház nemrég munkába állt művészeti vezetője.

A beszélgetést Szirák Péter irodalomtörténész, az Alföld folyóirat szerkesztője vezeti

 

2012. március 14., szerda; 21.00, Csokonai Színház, nagyszínpad

East balkan Bárka Színház, Budapest

szerző: Tasnádi István

Az előadás előtt, 20.15-től Ráhangoló beszélgetés az alkotókkal

A Bárka Színház East Balkán című előadása egy „talált történetből” nőtte ki magát. Tasnádi István író és Vidovszky György rendező beszélgetett és interjúzott szülőkkel, pedagógusokkal és mindenekelőtt olyan fiatalokkal, akik részt vettek, részt vesznek Budapest tinédzserekre szakosodott éjszakai életében. Kegyeleti okokból nem a WB-tragédia rekonstruálása volt a céljuk, hanem az egyéni sorsokban jól elemezhetően, kitapintható általános. A “belecsúszás” folyamatának dramatikus ábrázolása.