Program

Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a díszvendégek a skandináv országok, Dánia, Izland, Norvégia és Svédország, valamint a hozzájuk csatlakozó Finnország Északi Országok csoportnéven. Olyan neves írókkal találkozhatnak a magyar olvasók, mint pl. a svéd Håkan Nesser, Torgny Lindgren, a norvég Jostein Gaarder, Tina Åmodt, a dán Janne Teller, a finn Leena Lehtolainen és még sokan mások.

Közel két évtizedes hagyomány, hogy a nyitónapon lép pódiumra a fesztivál díszvendég-írója. A világhíres olasz író, Claudio Magris Esterházy Péter társaságában mutatkozik be a budapesti közönségnek, beszélgetőtársuk Mélyi József lesz. Ezt követően Grecsó Krisztián laudációja után Budapest főpolgármestere, Tarlós István adja át a Budapest Nagydíjat az olasz írónak. Az Európa Könyvkiadó és a Libri Könyvkiadó több új kiadással is készül Magris budapesti látogatására.

Immáron tizenkettedik alkalommal ad otthont a fesztivál a kontinens legtehetségesebb pályakezdő prózaírói közös bemutatkozásának, az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának, amely uniós irodalmi rendezvényként indult, de mára már nem csupán a közösség országaiból érkeznek szerzők, hanem idén például horvát, svájci és török elsőkötetest is Budapesten üdvözölhetünk. A komoly nemzetközi presztízst kivívó irodalmi fesztiválon hazánkat ebben az évben Gerőcs Péter képviseli.

A reprezentatív északi díszvendég-stand mellett gazdag könyvanyaggal lesz jelen Románia, Oroszország, Szaúd-Arábia, Kína, Spanyolország, Szlovákia, Olaszország, Brazília, s néhány esztendei kényszerű szünet után a régi partner, Németország, a Frankfurti Könyvvásár Igazgatóságának és a budapesti Goethe Intézetnek közös szervezésében.

A világ könyvpiacai többségével ellentétben a magyar könyvkiadás szereplőinek és olvasóinak könyvvásári találkozása nem egyetlen alkalomra korlátozódik. Mivel a könyvfesztivált alig másfél hónappal követi a kortárs magyar irodalom egész országot behálózó, több mint 80 éves múltra visszatekintő rendezvénye, az Ünnepi Könyvhét, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a teljes magyar könyvkiadásról igyekszik képet alkotni. A hazai és határon túli magyar cégek a fesztiválra időzítik legnagyobb szabású, új vállalkozásaikat, s a hangsúlyos külföldi jelenlét okán világirodalmi műveiket is.

A fesztivált szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése kezdettől fogva arra törekedett, hogy a könyvszerető magyar olvasóközönséget szólítsa meg, így a világ könyvvásárai többségével ellentétben a fesztivál négy napja alatt a Millenáris csarnokai és maga a park is gigantikus könyvesboltként üzemel. Az 500 forintos belépőjegy valójában közönségcsalogató, minden magyar standnál teljes értékében levásárolható.
A programfüzetben található több mint 350 esemény között pódiumbeszélgetések, könyvbemutatók, íróportrék, koncertek, filmbemutatók éppúgy megtalálhatók, mint tárlatok vagy színházi premier.

Az idei fesztiválon különösen szembeötlő a könyvvásárt gazdagító kiállítások, tárlatok sokszínű kínálata. Az északi országok két tárlata (az egyik Henrik Ibsennek állít emléket) mellett nagyon szép gyermekkönyv-illusztrációs kiállítással kedvesedik a látogatóknak Izrael, a Napvilág Kiadó gondozásában megjelenő Roma holocaust c. fotókiállítást a Hollandiában élő Rona Jutka hozza Budapestre. Az egyik leglátványosabb és legnagyobb szabású kiállítás a német könyvszakma, a Börsenverein alapította Béke-díja történetét mutatja be Ellenvetések címen, s miután három korábbi kitüntetett is itt lesz a fesztiválon, Claudio Magris, Konrád György és Esterházy Péter közösen nyitják meg a tárlatot a nyitónap estéjén.

Több mint 400 magyarországi és határon túli magyar íróval, tudóssal, művésszel, közéleti szereplővel találkozhatnak a vásárra kilátogatók, s dedikáltathatják megvásárolt könyveiket kedves alkotójukkal. Ha az Ünnepi Könyvhét sok száz dedikálási lehetőségével a könyvfesztivál nem konkurálhat is, Csoóri Sándortól Jókai Annáig, Darvasi Lászlótól Lackfi Jánoson át Kányádi Sándorig, Dragomán Györgytől Krasznahorkai Lászlóig, Esterházy Pétertől Márton Lászlón át Vámos Miklósig, Markó Bélától Szőcs Gézáig a magyar irodalom színe-java találkozik rajongóival, ül dedikálóasztal mellé.

A vásár résztvevőiről és programjáról informáló honlap, a www.bookfestival.hu mellett különszámmal jelentkezik a Népszabadság, a Heti Válasz, az Élet és Irodalom, valamint a magyar Lettre International. A Litera a könyvfesztivál hivatalos tartalomszolgáltatójaként interjúkkal, beszámolókkal, kritikákkal, videóriportokkal, képgalériákkal folyamatosan tájékoztatja majd az olvasóit a könyvfesztivál négy napja alatt.

A könyvfesztivál zárónapján adják át a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése tagjainak titkos szavazata alapján az Év Kiadója, Az Év Fővárosi és az Év Vidéki Könyvesboltja elismeréseket, miként ekkor vehetik át az oktatást leghatékonyabban szolgáló könyvet, CD-t vagy hangoskönyvet jutalmazó Budai-díjakat.

A könyvfesztiválon szavazhatnak a látogatók a Szép Magyar Könyv Verseny közönségdíjára, amelyet az Ünnepi Könyvhét nyitónapján, június 7-én adnak át.

A könyvfesztivál hagyománya, hogy a rendezvény vasárnap a magyar irodalom legjobbjai előtt tisztelgő Születésnapi Irodalmi Szalonnal zárul. Az idén kerek születésnapjukat ünneplő jeles alkotóink közül az alábbiakat hívtuk meg a Tarján Tamás vezette pódiumbeszélgetésre: Fodor Sándort, Takács Tibort, Tornai Józsefet, Albert Zsuzsát, Jókai Annát, Tarbay Edét, Gál Sándort, Láng Józsefet, Rónay Lászlót, Czakó Gábort, Szepesi Attilát, Dobos Mariannét, Gálfalvi Györgyöt, Kodolányi Gyulát, Ladik Katalint, Nádas Pétert, Oláh Jánost, Sumonyi Zoltánt, Vasy Gézát, Zöld Ferencet, Aczél Gézát, Bari Károlyt és Szkárosi Endrét.

Forrás és részletes program itt

Április 21-én, szombaton 13.15-től mutatják be a Bárka szerkesztője, Darvasi Ferenc Elválik című novelláskötetét a Csodák Palotája Osztovics Levente termében. A hír részletesen a Bárka honlapján olvasható, itt.