Kiállítás

Hatvan évvel ezelőtt, 1952. március 9-én nyílt meg a Rákosi Mátyás 60. születésnapjára rendezett grandiózus tárlat a Néprajzi Múzeum mai épületében, a volt Igazságügyi Palotában.

A kiállítás a Rákosi születésnapjára készített, illetve az őt köszöntő ajándékokat mutatta be, többek között nagy anyagot vonultatott föl a népművészeti alkotók munkáiból. A hímzett és szövött textíliák, kerámiák, fa- és szarufaragások, karikás ostorok, népviseletes babák, díszalbumok mellett jellegzetes tárgycsoportot alkottak a különböző gépek, szerszámok kicsinyített másai.

A hatalmas anyag a teremsorokon kívül a második emeleti galériákat és folyosókat is megtöltötte.

A budapesti Néprajzi Múzeumban (1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.) 2012. március 9. – 2012. március 25. között tekinthető meg a Rakosi60@neprajz.hu című kiállítás.

Az egykori esemény 60. évfordulóján megnyíló alkalmi, további kutatásra ösztönző tárlat a Néprajzi Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményeiből válogatott műtárgyak segítségével idézi meg az épület történetének ezt a nem mindennapi “sztárkiállítását”.

A kiállításcím egyben élő e-mail kapcsolat. Várják az emlékeket, kommenteket akár a 60 évvel ezelőtti, akár a most látható kiállítással és tárgyakkal kapcsolatban!

Forrás és további információk a múzeum honlapján.