Az irodalmi est alapjául szolgáló „Most elmondom, mint vesztem el”. Kosztolányi Dezső betegségének és halálának dokumentumai címet viselő kötet elsőként közli a kéziratban fennmaradt beszélgetőlapokat, melyeket a szerző élete végén, a hangját elvevő gégemetszést követően, kórházi ágyán vetett papírra. A kötet a lehető legteljesebb képet adja Kosztolányi utolsó hónapjairól: betegségének krónikája, a kezelések sora és az ebben az időszakban játszódó utolsó szerelem története.

Az est moderátora: Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, a Kosztolányi-kutatócsoport tagja, a Kalligram Kiadó szerkesztője és a Szépírók Társaságának alelnöke.

A beszélgetésen részt vesz Arany Zsuzsanna a kötet szerkesztője és Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész, a Kosztolányi Dezső Összes Művei sorozatszerkesztője.

Időpont és helyszín: 2012. június 6. szerda, 17.30, Országos Idegennyelvű Könyvtár, Rendezvényterem, 1056 Budapest, Molnár utca 11.

Arany Zsuzsanna, a kötet sajtó alá rendezője korábban elmondta: az író életművénél az a különös nehézség, hogy nincs Kosztolányi-bibliográfia, -életrajz, az életműve szét van szórva. Minden műve először napilapokban, folyóiratokban jelent meg, ennek töredékét adták ki később kötetekben. A kritikai kiadás előkészítéséhez tehát egy sajtótörténeti feltárás is társult. Ezek a dokumentumok, nagyon fontosak az életrajz szempontjából.

A kötet sajtó alá rendezője elmondta: ezek a szövegek korában nem voltak ismertek, csak töredéküket közölték. Nagyon sok minden kiderül belőlük Kosztolányi utolsó időszakáról, a betegségéről, a közállapotokról. Ennél hűebben nem is lehetne bemutatni azt az időszakot, mint a beszélgetőlapok segítségével. Ezek az írások nemcsak dokumentumként, hanem irodalmi szövegként is olvashatóak. A kéziratot szövegkritikai jelekkel, tárgyi és szómagyarázó jegyzetekkel látták el. A kötet tartalmaz tanulmányokat, értékes dokumentumokat (levelezések, kórlapok, temetéssel kapcsolatos papírok), bibliográfiát, mutatókat és fényképmellékletet is.

A rendezvény ideje alatt a Kalligram Kiadó kötetei kedvezményesen megvásárolhatók.

A Márai program keretében beszerzett könyveket népszerűsítő rendezvénysorozat programja.

A kötetről

forrás