Az idén is gazdag program várja a Múzeumok Éjszakájának szerelmeseit. 2012. június 16-án a Nyíregyházi Jósa András Múzeum is szeretettel várja az érdeklődőket 16 órától hajnal 2 óráig. Belépődíj, amivel a Kállay Gyűjtemény programjai is látogathatók: felnőtteknek 800 Ft, gyerekeknek 400 Ft.

PROGRAMOK A MÚZEUM UDVARÁN

16.00 Házigazda Dr. Cservenyák László, a Szatmári Múzeum igazgatója

16.00 Retró buli Farkas Shulcz Tiborral a huszárlovas mellett

16.00 Nyíregyházi Veterán Autós-Motoros Klub bemutatója

16.00 Szirup és szóda – „Retró ízek” – „Retró Cuki” gasztro udvar

16.00 „Mesterségek udvara” – Iparkamara udvar

16.00 Katonai harci jármű bemutató az Iparkamara udvarában

16.00 Csi-hu-hu kisvonat, városnéző utazás:
Az óránként induló múzeumi városnéző utazás állomásai:
Városi Tűzoltóság: tűzoltó bemutató
Vízügyi Múzeum: A víz ügye retrósan – új időszaki kiállítás

16.30 Tekergő Bábszínház: Bundás bocsok kalandjai

17.00 Waldorf Iskola dramatikus előadása

17.30 Flexi-Team-Aerobik Klub táncos műsora

18.00 Kis lurkóknak bújócskás pince buli tündérekkel, manókkal!

18.30 Nosztalgia Ki-Mit-Tud – Vikár Sándor Zeneiskola növendékei

19.00 „Szív küldi szívnek” – élő kívánságműsor Shulczzal

20.00 Pogány Judit – „Pedig én jó anya voltam” (90 perces monodráma)
Előadás az Iparkamara nagytermében
A megtörtént eseményeken alapuló dokumentumdráma egy anyáról és tragikus sorsú fiáról szól. A fiú az 1979-es budapesti brutális kettős gyerekgyilkosság elkövetője, akit tettéért halálra ítélnek és ki is végeznek. A Pedig én jó anya voltam a fiú édesanyjának a visszaemlékezése, igazságkeresése, önmarcangolása és vádirata a sors ellene, amely gyilkossá, majd áldozattá tette fiát. Molnárné figurájában Pogány Judit a tragikus és reménytelen XX. századi magyar sors elé tesz tükröt. Fájdalmasan éles, metsző pillanatképeket adva egy társadalomról, amely magára hagyta és tudatlanságba taszította polgárait.

20.00 „Sifon show” – avagy feszíts retró ruciban!

20.30 Retró Fitness – a szép karokért és combokért!

20.45 Sifon show és a Nosztalgia Ki-Mit-Tud eredményhirdetése

21.00 Gosztola Adél – „Karády-est”
Karády Katalinra főszerepeket osztott a sors. Nem epizodista alkat volt, senkinek nem jutott eszébe mellékszerepekkel megkínálni. Jó színésznő volt, vagy rossz – mindegy. A filmcsillagok nem színészek: többek és kevesebbek azoknál. Nem játszanak: léteznek. Ha feltűnnek a vásznon, alakjukat ragyogás veszi körül. A színpadnak színjátszókra van szüksége, a mozgóképnek sztárokra. Arcokra, ellebbenő mozdulatokra, alakokra, gesztusokra. Nem mímelésre, hanem jelenlétre. Karády Katalin a két világháború közötti időszak legismertebb filmsztárja és – nem mellesleg – sanzonénekese volt. Alakját misztikus homály fedi, életútjáról inkább legendák szólnak, mint hiteles elbeszélések vagy dokumentumok. Most bepillantást nyerhetünk e nagyszerű nő, e kivételes tehetség életének legfontosabb pillanataiba. Felfedezésébe, az általa kiváltott tömeghisztériába, élete meghatározó kapcsolatába a “minden titkok miniszterével”, meghurcolásába.

22.00 Kertész Richárd, alias „Ricsifiú”
„Színészből lett komédiás, ismerős hangú vicces ember. A színpad iránti elkötelezettsége már gyerekkorában elrendeltetett, és pályamódosítása ellenére sem múlik. Thália istennő reformer lelkű apostola, rádiós műsorvezető, állomáshang, egy hírszerkesztő angoltanárnő férje, nem mellesleg boldog apuka. A főiskola felvételi bizottságát is megnevettette, de ez ott nem jelentett sikert. A vidéki emberek városi hangja, a nagyvárosban élő falusi legény. A szolgálati halottaskocsi vidám lelkű idomárja, a Mozsi-gyászoló locsolkodó-bajnok, az ibrányi Ricsifiú élethű mása, a Dumaszínház egyik legújabb felfedezettje.”

22.30 Hétfő Este Blues Band
Nyíregyháza patinás zenekara, a Hétfő Este Blues Band ad koncertet a Múzeumok Éjszakáján!
A Blues Mohikánjai szombat este ismét színpadra lépnek. A sikeres klubkoncertek után a banda újra a húrokba csap. A közkedvelt zenekar, vagy ha úgy tetszik, a Hétfő Este Szimpatikusok, június 16-án este mutatja be új műsorát a Jósa András Múzeum udvarán. Régi dalok új köntösben!
A Hétfő Este Blues Band üzenete a művészetpártoló közönségnek:
“Figyelem! A koncert elmulasztása “Ki akarok ugrani a világból” típusú érzést okozhat! Egyéb kérdéseddel bátran fordulj kezelőorvosodhoz vagy gyógyszerészedhez :)”

23.30 „Mondd kis kócos” – mulatság Komár Lászlóval

24.00 Múzeumi lézershow (Helyszín: Szarvas utca 1-3.)

00.30 Szüret utcza zenekar koncertje
A Szüret utcza zenekar 2010-ben alakult Nyíregyházán. 2011-ben a Talentometer elnevezésű országos tehetségkutató versenyen a jazz kategória döntőse volt (az ország legjobb 8 fiatal jazz zenekarába választotta a szakmai zsűri). A zenekar populáris jazz-t játszik, a zenei klubokban rendre nagy sikerrel koncertezik szerte az országban. 2011-ban megjelent a zenekar Séta című lemeze, melyet az idén új korong követ majd.

PROGRAMOK A MÚZEUM ÉPÜLETÉBEN:

16.00 Múzeumnyitás – a Debreceni Helyőrségi Zenekar és Mazsorettek
A rendezvényt megnyitja: Dr. Vinnai Győző Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, országgyűlési képviselő
Köszöntőt mond: Seszták Oszkár Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Közgyűlésének elnöke, országgyűlési képviselő
Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere, országgyűlési képviselő

16.30 zárásig
Társas sarok házmesterrel – korabeli asztali társas játékok
“Élő retró szobrok” bemutatója
Alkotó műhely – gyurmaedény és kavicsékszer készítés, puzzle kirakó, társasjátékok, öltöztethető papírbabák: retró-, huszár- és Rákóczi katona (II. em. 225.)

16.30-18.00 „Levéltárunk délutánja” – családtörténetek a Levéltárban

17.00 Kiállítás megnyitó: „RETRÓ” kiállítás
Óh,azok a 80-as évek!
„Gombold újra” – Divattörténet tárgyakban és képekben a Wesselényi Miklós Középiskola bemutatója (Retró kiállítás)

18.00 Kiállítás megnyitó
– „A kicsi, a nagy, a szép és a csúf” – elkészült kerámiák a restaurátor műhelyben 2012-ben, az Oros – Megapark anyagából. A kiállítást megnyitja: Dr. Bene János megyei múzeumigazgató
– Mácsai István festőművész kiállítása. A kiállítást megnyitja: dr. Bereczky Lóránd művészettörténész. A Mácsai testvérek rendhagyó tárlatvezetése
– „A NŐ” – az ókortól napjainkig. A kiállítást megnyitja: Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere, országgyűlési képviselő

18.30-19.30 „Idegeneknek tiltott zóna” – restaurátor műhely

18.30 „Fülbemászó” – muzsika a Waldorf iskolásokkal

19.00 Fehérlófia és társai (Jósa kiállításban)

19.00 Pregitzer Fruzsina – Móra Ferenc: A szánkó
Móra Ferenc tanulságos meséje egy hideg télről és két szegény, de jószívű kisfiúról, akiknek kedvenc téli mulatságuk a szánkózás. A szomszédban lakó bíró egy csodálatos szánkót csináltatott a fiainak. A bíró fiai a szegény gyerekekkel húzatták magukat a szánkón, de nem engedték őket beleülni. Így a szegény gyerekek elhatározták, hogy szánkót készítenek maguknak.

19.30 „Pomádé és Diszkó friszkó” (II. em.)

20.00 Kincses kaland – játékok nem csak gyerekeknek!

22.00 Kincses kaland eredményhirdetése (Jósa szobor I. em.)

02.00 Il silencio – Farkas Shulcz Tibor lemezlovassal

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA A KÁLLAY GYŰJTEMÉNYBEN

forrás és további részletek

A Múzeumok Éjszakájának országos programjairól itt tájékozódhat.