Ha van tavaszi fáradtság, talán létezik nyári is: ki kell pihenni az év első felét, a tanév második felét, várni a nyaralást, elodázni kicsit az év vége közeledését. Megkerestük állandó szerzőinket néhány kérdéssel, nem csak a nyárral kapcsolatban. Ezúttal Csabai László válaszait olvashatják.

Csabai László 1969-ben született Nyíregyházán, jelenleg is itt él, prózaíró. Első kötete A hiéna reggelije címmel jelent meg 2007-ben, a Szindbád, a detektív című elbeszéléskötetét a Magvető adta ki 2010-ben, amelynek folytatásán most dolgozik.

VPOnline: Milyen nem irodalmi esemény volt Rád a legutóbb a legnagyobb hatással?

Csabai László: A Kétszemélyes pályaudvar. Ez egy orosz (szovjet) film 1984-ből, Eldar Rjazanov rendezésében. Ljudmilla Gurcsenkó és Oleg Baszilasvili csodás alakításával. Csehovi szintű lélekrajzok.

VPOnline: Van-e olyan hely a világon, ahová semmilyen körülmények között nem utaznál el?

Csabai László: Nincs. Mindenre kíváncsi vagyok. A lepusztultságra is. 2000-ben például egy szlovák kisvárosban nyaraltam a feleségemmel. A várost elborították a rendszerváltáskor félbehagyott gigantomán építkezések teremtményei. Én élvezettel néztem, ahogy a dudva elkezdi repeszteni a betonfalakat, ahogy összeomlani készülnek a betonmonstrumok.

Csabai László az idei könyvhéten a Magvető sátránál

VPOnline: Mit viszel magaddal olvasni, ha nyaralsz?

Csabai László: Az olvasószemüvegemet, mert egy ínycsiklandozó olvasmány mindenütt adódhat. És a jegyzetfüzetemet. Egy jó ötlet bármikor eszembe juthat.

VPOnline: Megemlítenéd azt az egy-három (stb.) könyvet, amit éppen most olvasol vagy olvastál?

Csabai László: Szibériáról szóló könyveket olvastam dögivel. Például Georgij Markov, Szibéria. Varlam Salamov, Kolima. Diószegi Vilmos, Sámánok nyomában Szibéria földjén.

VPOnline: Gyerekként mi volt a kedvenc olvasmányod és miért? Mit adsz ma gyermekeid kezébe?

Csabai László: Karl May könyvei és Fekete Istvántól a Tüskevár. Az utóbbit ajánlom a mai gyerekeknek.

VPOnline: Szerinted ki a leginkább méltatlanul elfeledett magyar író vagy költő?

Csabai László: Méltatlanul elfeledett például Török Gyula, aki az előző századforduló nagyszerű regényírója, A porban és az Ikrek szerzője, s talán Iványi Ödön is, aki szintén egy remek regény, A püspök atyafisága szerzője.

VPOnline: Szerinted a citromos sör vagy a fröccs a megfelelő folyadékpótló kánikula idején?

Csabai László: Talán a fröccs. De megiszom a másikat is. Szeretem a változatosságot és az újdonságot.

VPOnline: Mit gondolsz az éppen zajló labdarúgó Európa Bajnokságról?

Csabai László: Valószínűleg nem fogom követni. Az 1982-es spanyolországi világbajnokság után majdnem mindegyik EB és VB csalódást hozott számomra. Unalmassá, küszködővé vált a futball, alig van szép játék, s gólok is alig esnek.

*

a kép forrása