Ha van tavaszi fáradtság, talán létezik nyári is: ki kell pihenni az év első felét, a tanév második felét, várni a nyaralást, elodázni kicsit az év vége közeledését. Megkerestük állandó szerzőinket néhány kérdéssel, nem csak a nyárral kapcsolatban. Ezúttal Harmath Artemisz válaszait olvashatják.

Harmath Artemisz kritikus, irodalomtörténész, tanár, 2011-ben szerzett PhD-fokozatot az ELTE-n. A kortárs magyar lírával foglalkozó kötete, a Kacér romok az idei könyvhéten jelent meg a Kalligram gondozásában.

Harmath Artemisz a Kacér romok bemutatóján

VPOnline: Milyen nem irodalmi (tehát pl. színházi, képzőművészeti filmes stb.) esemény volt a legutóbb Rád a legnagyobb hatással?

Harmath Artemisz: Utoljára gimnáziumban sikoltoztam, nevettem annyira könnyesre a szemem mint, mint Lars von Trier pimasz-kegyetlen kórházsorozatán, a Birodalom címűn. Karácsonykor a Bohémélet alatt, az operában a kendőzetlen szerelmi vallomás zenéje késztetett mély sóhajtozásra. Katartikusan drámai hatással volt rám Fekete Ernő alakítása a Protokollban, a Radnóti színpadán, illetve a Tapsvihar című dán film: az ember küzdelme a saját démonaival és a meg nem értettséggel. A Szemekbe zárt titkok című argentin filmben akció, izgalom, líraiság és esztétikum csodálatos egységet alkot, egyszerűen gyönyörű, igazi mozi!

VPOnline: Van-e olyan hely a világon, ahová semmilyen körülmények között nem utaznál el?

Harmath Artemisz: Ahová csak kisméretű repülővel lehet eljutni. Akkor már inkább láma vagy szamár!

VPOnline: Mit viszel magaddal olvasni, ha nyaralsz?

Harmath Artemisz: Szerelmes regényt, felfedezni való kortárs magyar költészetet, s amióta nincs Vörös Postakocsi papíron: Anyák lapját.

VPOnline: Megemlítenéd azt az egy-három (stb.) könyvet, amit éppen most olvasol vagy olvastál?

Houellebecq: A térkép és a táj, Fitzgerald: Az éj szelíd trónján, Deák Botond: Zajló.

VPOnline: Gyerekként mi volt a kedvenc olvasmányod és miért? Mit adnál ma gyermekeid kezébe?

Nagy indiánkönyv, Winnetou – faltam az izgalmas cselekményt, ittam a hősiességet. Szél lengeti a fűzfákat – a finom lélekrajz és humor miatt, a Nyomorultak, a váratlan fordulatok és a (koromhoz képest) filozofikus töltet, illetve a csalán felhasználhatóságának gyakorlatias leírása miatt. Weöres összes. Mit adnék gyermekeim kezébe? A tájékozódás jövő nyáron esedékes, de Lázár Ervint és Samunadrágot előbb-utóbb mindenképp!

VPOnline: Szerinted ki a leginkább méltatlanul, illetve méltán elfeledett magyar író/költő?

Méltatlanul Nagy Zoltán, méltán Váci Mihály, Benjámin László.

VPOnline: Szerinted a citromos sör vagy a fröccs a megfelelő folyadékpótló kánikula idején?

Budán mentás-lime-os-narancsos limonádé szirup nélkül. Vidéki kocsmában hosszúlépés.

VPOnline: Mit gondolsz az éppen zajló labdarúgó Európa Bajnokságról?

Hogy egy másik dimenzióban zajlik.