Az Erdélyi Magyar Írók Ligájának programsorozata a Kolozsvári Magyar Napokon:

Szerda, 2012. augusztus 15., 18:00

Viotti négy vagy öt élete
Irodalmi- és életút-beszélgetés Géczi János József Attila-díjas íróval, képzőművésszel és biológussal. Milyen út vezet a bosszú-verstől a haikun és wakán át a balladáig majd a regényig, illetve mi az, amit az író a képzőművésztől, a biológus a költőtől kölcsönözhet? Házigazdánk ezekről és hasonlókról faggatja sokoldalú meghívottját.
Házigazda: Orbán János Dénes

Csütörtök, 2012. augusztus 16., 18:00

Limerick-csütörtök
Egyed Emese, Farkas Wellmann Endre, Fekete Vince, Karácsonyi Zsolt, László Noémi, Lövétei Lázár László és Szálinger Balázs az összesereglett versbarátok és kíváncsiak közül önként vállalkozó bátrakat helyben rögtönzött limerick-strófákban mentik át az örökkévalóságba. Az esemény záróakkordjaként a meghívott költők felolvassák a délután folyamán született szövegeiket.
Házigazda: Karácsonyi Zsolt

Péntek, 2012. augusztus 17., 18:00

Felolvasnak az Erdélyi Magyar Írók Ligája 2011-es tehetségkutató pályázatának nyertesei: Adorjáni Panna, Jobb Boróka, Korpa Tamás, Láng Orsolya, Serestély Zalán és Székely Örs. A felolvasás alkalmat ad a díjnyertes fiataloknak arra, hogy megmutassák: ki mivel foglalkozott az elmúlt fél esztendőben az irodalmi prérin.
Házigazda: László Noémi

Szombat, 2012. augusztus 18., 17:00

A ragyogás ideje – Túl a sivatagon
Végh Attila és Rózsássy Barbara szerzői estje. Hol keressük, sejtjük vagy látjuk a józan ész határait, mettől meddig terjed valóság és képzelet, és mindez miféle alakzatokat ölthet a versben, amely hol légies és könnyű, hol kavicsként kopog a koponyánkon – továbbá mi az, ami szerzőinket versírásra készteti – az orruk előtt feltűnő, megfejthetetlen részlet vagy a csillagok állása?
Házigazda: László Noémi

18:30 Sándor vagyok én is
Orbán János Dénes könyvének bemutatója
Közreműködik: Boros Lóránd

A költőként-íróként elhíresült OJD ezúttal hátborzongató szerkesztői és inkvizítori élményeit osztja meg az olvasókkal, bevezetvén őket a dilettáns tollforgatók groteszk világába. Ez a világ maga az irodalmi pokol, megszállott sátánfajzatokkal, akik a Parnasszus felé tolongván kínoznak minket hibbant elméjük torzszüleményeivel. Nincs az a professzionális író vagy humorista, aki nagyobb baromságokat tudna fabrikálni egy ihlet fertőzte háziasszonynál vagy mozdonyvezetőnél… Jó utazást kívánunk tehát minden röhögni vágyó érdeklődőnek a literatúra eme izgalmas alvilági szeméttelepén.

A rendezvény támogatója: Nemzeti Kulturális Alap

Helyszín: a Bulgakov–Macskaház terasza

E-MIL honlap
forrás

összes irodalmi program