Ha van tavaszi fáradtság, talán létezik nyári is: ki kell pihenni az év első felét, a tanév második felét, várni a nyaralást, elodázni kicsit az év vége közeledését. Megkerestük állandó szerzőinket néhány kérdéssel, nem csak a nyárral kapcsolatban. Ezúttal Gucsa Magdolna válaszait olvashatják.

Gucsa Magdolna 1989-ben született Nyíregyházán, Budapesten él, költő, író, a Körhinta Kör tagja. Az ELTE-BTK művészettörténet – irodalomtudomány, és a BCE nemzetközi gazdálkodás szakos hallgatója.

VP Online: Milyen nem irodalmi esemény volt Rád legutóbb a legnagyobb hatással?

Gucsa Magdolna: A vizsgaidőszak. És a Société Réaliste Empire, State, Building című, nagyon izgalmas kiállítása a Ludwig Múzeumban.

VP Online: Van-e olyan hely a világon, ahová semmilyen körülmények között nem utaznál el?

Gucsa Magdolna: A világűrbe addig nem, amíg csak Apollo űrhajókkal lehet menni, és nem a Halálcsillaggal, mert klausztrofóbiám van.

VP Online: Mit viszel magaddal olvasni, ha nyaralsz?

Gucsa Magdolna: Tavaly jó pár könyvet vettem az ösztöndíjas félévem alatt, de eddig lusta voltam őket elolvasni, Sóstóra azokat fogom. Ha valahová utazom, akkor méret és tömeg alapján választok, a Rakéta Kiskönyvtár, az Európa Diákkönyvtár, vagy a Folio zsebkönyvei megbízhatóan 20 deka alatt teljesítenek.

VP Online: Megemlítenéd azt a három könyvet, amit éppen most olvasol vagy olvastál?

Gucsa Magdolna: Kodolányi János: Julianus barát, Fülep Lajos: A művészet forradalmától a nagy forradalomig 1., Le Clézio: Onitsha.

VP Online: Gyerekként mi volt a kedvenc olvasmányod és miért? Mit adnál ma gyermekeid kezébe?

Gucsa Magdolna: A világszép nádszálkisasszonyt, kalózregényeket, Pataky Dénes és Marjai Imre hajózással, hajókkal kapcsolatos könyveit rajongással és előbbieket néhol értetlenséggel (hát hogy ölheti meg Jan Marten kalóz a szerelmét azért, mert az apja, Van Guld kapitány az ellensége?), Karl May indiánkönyveit (Coopert soha, őt nem szerettem), Harry Pottert és a Szabad ötletek jegyzékét dacból, mert valaki azt mondta, hogy ahhoz fel kell nőni.

Mit adnék a gyermekeimnek? A listámat a leendő apa majd kiegészíti, ha aktuálissá válik a kérdés.

VP Online: Szerint ki a leginkább méltatlanul, illetve méltán elfeledett magyar író vagy költő?

Gucsa Magdolna: Jó kérdés, mi az elfeledettség kellően méltatlan foka. De Cholnoky Piroskájáról vagy Bari Károlyról talán eshetne több szó, és mostanában sokszor forgatom a Ma és a Munka szerzőit, Ujvári Erzsit például. A kérdés második, szemtelenebb részének élét azzal tompítanám – kikerülni nem akarom -, hogy vannak szerzők, akiket én már jó ideje nem olvastam újra, Váci, Ratkó, Várnai Zseni vagy Szilvási ilyen, de könnyen lehet, hogy nekem nincs hozzájuk szemem. És Bory Zsolt Mélyhegedű című kötetét is nagyon szerettem régen, akkor máshogy szólt, mint pár hónapja, amikor megtaláltam.

VP Online: Szerinted a citromos sör vagy a fröccs a megfelelő folyadékpótló kánikula idején?

Gucsa Magdolna: Citromos sör, fröccs, de a nagymamám köszméteszörpje is abszolút megfelel.

VP Online: Mit gondolsz a labdarúgó Európa Bajnokságról?

Gucsa Magdolna: Hajrá Ukrajna! (Azaz most már szegény, szegény Ukrajna.)