Ül a szöszke kislány a Kossuth téren, nézi (az egyébként csak felnőtteknek ajánlott) népi komédiákat, kezében néhány kora őszi levél…

Karádi Zsolt képeslapjai a 2012-es Vidor Fesztiválról

Ül a szöszke kislány a Kossuth téren, nézi (az egyébként csak felnőtteknek ajánlott) népi komédiákat, kezében néhány kora őszi levél, figyeli megbűvölten a játékot, nem érti persze a pajzán jeleneteket, de elragadják a Más-Szín Társulat tagjai. Mosolyog. Így nézem magam is gyakran a világot, nem értem, mi történik, mi és miért, valakik szeretik egymást, mások gyűlölik, egyszerre vagyok kívül és belül, káprázik a szemem, ám amott „a fák már arany kezükkel intenek nekem”.

„Nagy utazás az életünk” – gondolta Esti Kornél, miközben a vonat egy pillanatra megállt. Útitársait, a szemközti üléseken nyugvó Veréb-álcás leányzót, vehemens udvarlóját, s nem kevésbé rátarti szüleit elnyomta az álom (amely pillangó képében vetődött el arra tarka köntösét ráborítva Esti reménytelen szerelmére, Hermionéra. Kornél szétnézett. Harry aludt. Ron aludt. Mamus aludt. Papus aludt. A szerelvény meglódult, a fülke ablaka előtt lassan elúszott a Nyárliget állomásnév. „Mily balga vagyok” – sóhajtotta, s fél szendergésében már nem is látta tisztán a belépő  kalauzt,  aki félig román, félig bolgár volt. Vagy tán egészen az.

Mi a színház? Szöveg, rendező és színész találkozása (a boncasztalon.) A Buborékok esetében Csiky Gergely találkozása a Mohácsi-fivérekkel. A dramaturgiai „átigazítások” nyomán a dialógusok, a fergeteges rendezés következtében pedig az előadás lett friss, üde (és fogyasztható). A Kecskeméti Katona József Színház bemutatója remekül példázta azt, hogyan lehet mérsékelten modern eszközökkel élővé tenni egy 128 esztendeje keletkezett komédiát.  Úgy, ahogy  kiváló színészeivel (Sára Bernadette, Márton András, Csémy Balázs, Téby Zita, Keresztény Tamás, Porogi Ádám, Sirkó László, Magyar Éva, Decsi Edit, Krajcsi Niki, Hajdú Melinda, Hegedűs Zoltán, Aradi Imre, Kiss Jenő  Trokán Nóra, Orth Péter)  Mohácsi János rendező tette.

Két férfi a városban. Egy „hodályban”. Válás után, válás közben, válás előtt. Furcsa pár. Megőrzött rigolyák, csődbe jutott házasságok. Neil Simon felszínes, bár kacagtató. Szervét Tibor kimunkált, hatásos, hiteles. Gálvölgyi rutinos. Lezser. A néző izzad. Fuldoklik. Hol a kánikulától, hol a röhögéstől. Aztán hosszú, heves taps. Túl vagyunk rajta megint.

Szia Ricsi!  Doktor Katyvasz vagyok.  Húzd ki magad! Úgy, milyen ügyes vagy! Nézd csak, mit hoztam Neked?  No, mit?  Piros! Piros! Megengeded? Ricsi! Ricsi!  Itt vagyok! Itt!  Nem látod? Nem látod? Ricsi! Nem látsz, Ricsi? Nem? Nem? Nem?