A Replika című társadalomtudományi folyóirat különszámának bemutatója 2012. szeptember 14-én pénteken a MODEM kávézójában 18 órától.
Csobó Péter zeneesztétát, filozófust, a folyóirat különszámának szerkesztőjét Oláh Szabolcs, a Debreceni Egyetem Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszékének docense kérdezi.

Bortnyik Sándor: Zöld szamár (1924)

Bortnyik Sándor: Zöld szamár (1924)

Az utóbbi jó két évtizedben megélénkült a teoretikus érdeklődés az emberi hang, a szóbeliség és a hallás mint kulturális technika iránt. A hang jelentőségének és szerepének újrafelfedezéséből, a hangzó mivolt revideálásából ma már jó néhány tudományág kiveszi a részét, így többek között a filozófia (a fenomenológiával az élen), a nyelv-, a kommunikáció- és a kognitív tudományok, a kultúraelméletek, a médiaelmélet . A Replika folyóirat tematikus száma e széles spektrumból közöl néhány alapvető fontosságú szöveget, többek között olyan szerzőktől mint Roland Barthes, Bernhard Waldenfels, Mladen Dolar, Friedrich Kittler, Michel Chion, Susane McClary és Sybille Krämer. Valamennyi írásnak legfőképp az emberi hang medialitása áll a középpontjában.

forrás