November 4-től látható a Modemben a Forradalmár, próféta, melós. Kondor Béla művészete című kiállítás, amely a máig legendás művész legfontosabb grafikai sorozatait, illetve kevésbé ismert alkotásait gyűjti egybe: mintegy hetven grafikát és harminc festményt.


A művész halálának 40. évfordulóján rendezett tárlat célja egyrészt a kondori komplexitás eszmei és anyagi dimenzióinak megjelenítése, másrészt a „Kondor-jelenség” újraértékelése. A Kondor-művek mellett a tárlaton többek között Dürer, Rembrandt és Schongauer egyes alkotásai is láthatók, melyek a Szépművészeti Múzeumból érkeztek.

Érdekesség, hogy a monumentális, csaknem 2×4 méteres Szentek bevonulása című festmény évtizedek óta először hagyja el a Kiscelli Múzeumot, az eredetileg pannónak készült alkotást ugyanis 1984 óta senkinek sem adták kölcsön. Akkor a Magyar Nemzeti Galéria Kondor Béla-életműkiállításán szerepelt.

Különös apropót ad a tárlathoz, hogy 2012. december 12-én van Kondor Béla halálának 40. évfordulója és 2013. február 17-én, a tárlat utolsó napján emlékezünk meg a művész születésnapjáról.

A kiállítást 2012. november 3-án, 16 órától lapunk szépirodalmi szerkesztője, Borbély Szilárd József Attila-díjas költő nyitja meg.

http://www.modemart.hu/?component=nyitolap&id=1986393026