Silentium Kör, A Magyar Esszé Oldala és a Pentelei Irodalmi Kör esszépályázatot hirdet Weöres Sándor Arc poetica című költeményéhez kapcsolódóan.

A pályázat témája és tárgya: A pályázó a mű alapján maximum három A/4-s oldal terjedelemben fogalmazza meg, hogy milyen érzéseket, gondolatokat vált ki belőle ez a vers és, hogy a mű üzenete miért lehet aktuális ma is, hogyan tudjuk azt a jelenre vetíteni.

Formai követelmények: A pályáztatni kívánt írásművet word dokumentumban kell elküldeni a weorespalyazat@gmail.com email címre a szerző nevének megjelölésével. A pályaműnek címet külön nem kell adni. Egy írás nem lehet hosszabb 3 A/4-s oldalnál, a betűtípusnak Times New Romannak kell lennie, 12-es betűmérettel, normál sortávolsággal. A margókra vonatkozóan is a Word alapbeállításai az irányadóak.

Nevezés: Jelentkezni még nem publikált és már publikált írásokkal egyaránt lehet.

Beküldési limit: Egy pályázó maximum 3 pályaművel vehet részt a pályázaton.

Beküldési határidő: 2013. január 31.

Részvételi díj: 1000 Ft / pályamű.

A részvételi díjat banki átutalással (Buhalla Gyöngyi: CIB bank, számlaszám: 10700622-62749343-51100005) vagy postai befizetéssel lehet rendezni (Szinay Balázs: 1104 Budapest, Harmat utca 154. IX./39.).

Értékelés: A pályázat végeredménye 2013. február 15-től lesz elérhető. Erről a részvevők személyes email értesítőt is kapnak, illetve tájékozódhatnak a kiírók webes elérhetőségein.

A pályázat legalább 50 pályamű beérkezése esetén tekinthető sikeresnek, ellenkező esetben hosszabbításra lehet számítani.

Nyeremény: 

  • 1. helyezett: 10000 Ft értékű pénzjutalom + szereplési lehetőség  a Comitatus irodalmi folyóiratban, az Approval magazin esszérovatában és a Pentelei Irodalmi Kör folyóiratában.
  • 2. helyezett: 6000 Ft értékű könyvjutalom + szereplési lehetőség  a Comitatus irodalmi folyóiratban, az Approval magazin esszérovatában és a Pentelei Irodalmi Kör folyóiratában.
  • 3. helyezett: 4000 Ft értékű könyvjutalom + szereplési lehetőség  a Comitatus irodalmi folyóiratban, az Approval magazin esszérovatában és a Pentelei Irodalmi Kör folyóiratában.

A nyeremény értékek tájékoztató jellegűek. A felajánlásoktól függően ezek összege növekedhet.

Weöres Sándor – Ars poetica

Öröklétet dalodnak emlékezet nem adhat.
Ne folyton-változótól reméld a dicsőséget:
bár csillog, néki sincsen, hát honnan adna néked?
Dalod az öröklétből tán egy üszköt lobogtat
s aki feléje fordul, egy percig benne éghet.

Az okosak ajánlják: legyen egyéniséged.
Jó; de ha többre vágyol, legyél egyén-fölötti:
vesd le nagy-költőséged, ormótlan sárcipődet,
szolgálj a géniusznak, add néki emberséged,
mely pont és végtelenség: akkora, mint a többi.

Fogd el a lélek árján fénylő forró igéket:
táplálnak, melengetnek valahány világévet
s a te múló dalodba csak vendégségbe járnak,
a sorsuk örökélet, mint sorsod örökélet,
társukként megölelnek és megint messze szállnak.

Forrás