Újra turnéra indul a Kőválasz című előadás! Első állomásként március 28-án, 19 órás kezdettel, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán lép fel újra a Baltazár Színház társulata. Jegyek a helyszínen, illetve elővételben a színház jegypénztárában kaphatók.

 

Az 1998. februárjában alakult Baltazár Színház Magyarországon az egyedüli hivatásos színtársulat, amely értelmi sérült színészekből áll. A társulatot működtető Baltazár Színház Alapítvány úttörő feladatot lát el azzal, hogy a fogyatékosságot háttérbe szorító és a művészi sorsot előtérbe helyező látásmóddal rendelkezik. Megteremti, hogy sérült emberek a tehetségükből éljenek meg. Működésének alapja, hogy előadásai társadalmilag ne kirekesztve készüljenek és kerüljenek bemutatásra. Az előadásokat ne “ahhoz képest” ítéljék meg, hanem önmagukért.

Megalakulása óta a társulat 12 előadást hozott létre:

1998. Ébredések
2000. Tollasbál
2001. Gondolj rám szívesen
2002. Beckett Szimfónia
2003. Repülési engedély – angyaloknak
2004. Múló Rúzs
2005. Aki nevetve született
2007. “Picasso: A világ teremtése”
2008. Kőválasz
2009. Fiúk, lányok
2010. Arany lépés
2011. Baltazáréji álom

A társulat működésével olyan kultúrát kíván megteremteni Magyarországon, amely társadalmi integráció lehetőségét nyújtja sérült embereknek. Célja, hogy tevékenysége nyomán a sérült emberek társadalmi megítélése megváltozzon. Minél szélesebb nézőréteget kíván megszólítani. A rendszeresen színházba járókon kívül olyan embereket is szeretne a publikum soraiba bevonni, akik eddig nem látogattak más színházakat, de akiknek szociális érzékenységét a Baltazár Színház darabjai felébresztik.

A színház óriási szerepet játszik a fogyatékosok “másságának” elfogadtatásában, út az értelmi sérült emberek számára az össztársadalomba való integrálódáshoz. Az emberekre az érzelmeken – a művészeten – keresztül lehet leginkább hatni. A hatás eléréséhez az előadásaink magas színvonala a biztosíték.

Kőválasz

A darab egy család történetét meséli el 1944-tól, a II. Világháborún át napjainkig. Azt a kérdést feszegeti, hogy a háború mennyire változtatja meg az ember értékrendjét, arról, hogy miért nem tudjuk a békét kellőképpen értékelni békeidőszakban. Miért kell ahhoz háború, hogy értékeljük a békét? Miért kell megbetegedni ahhoz, hogy az egészséget értékeljük?

 Szereplők:  Varga Klári, Kecskés Karina, Müller Péter Sziámi, Lukács Ábel, Darvas Ferenc
és a Baltazár Színház színészei: Erdős Balázs, Fehér Dániel

Író: Vörös István
Zene: Darvas Ferenc
Koreográfia: Dékány Edit
Díszlet: Preisich Anikó 
Jelmez: Kiss Gabriella
Fény: Bánki Gabi
A rendező munkatársa: Vass Lajos
Rendező: Elek Dóra
Hang: Szabó Ferenc
Smink: Nagy Réka
Grafikus: Hübner Teodóra

forrás