A pályakezdő, kötettel még nem rendelkező prózaíróknak szóló JAKkendő-díj pályázatát 2013 őszén újra kiírják. Az idei díjazott pályamunka is az 1982-től létező JAK-füzetek sorozatában jelenhet meg, továbbá a szerző 200.000 Ft díjazást kaphat.

A pályázat beadási határideje: 2013. október 20. (vasárnap)

A pályázati anyagokat elektronikusan a jakkendo@gmail.com címre várják. A díjat 2013. decemberében adják át.

A JAK-kendő díjat 2012-ben alapította a MrSale és a József Attila Kör Irodalmi Egyesület. Az első díj odaítélésénél a zsűri tagja volt Garaczi László, Mikola Gyöngyi, Szvoren Edina, a JAK-füzetek két sorozatszerkesztője: Orcsik Roland és Sopotnik Zoltán.

Az első díjat 2012. december 13-án adták át a Petőfi Irodalmi Múzeumban Szil Ágnes Tangram című kéziratáért. A díjazott kötet 2013. márciusában jelent meg a JAK és a Prae.hu gondozásában, majd 2013. március 13-án az Írók Boltjában tartották meg a budapesti könyvbemutatót.
Azóta Békésen, Békéscsabán, Szegeden, az Ünnepi Könyvhéten, a Művészetek Völgyében, valamint a 25. JAK-táborban Szigligeten mutatták be a közönségnek a szerzőt és a könyvet. Május végén Szil Ágnes már ott volt Kielben az Elsőregényesek Fesztiválján, ahol nagy érdeklődéssel fogadták a könyvet, egy osztrák kiadó pedig már rövid fordítást készítetett a könyvből a lektori jelentéshez. Szil Ágnes az Alföld egy ma már nem létező településén született, ma Békésen él. A József Attila Tudományegyetemen végzett latin és magyar szakon, majd a Budapesti Műegyetemre járt. Publikált novellákat, esszét, verset, fordításokat és tárcákat a Békési Újságban.

A 2013-as kuratórium tagjai:

Csordás Gábor, József Attila-díjas költő, műfordító, szerkesztő, kritikus, a 20 éves Jelenkor Kiadó igazgatója;
Németh Gábor, József Attila-díjas író, forgatókönyvíró, szerkesztő, egyetemi tanár;
Turi Tímea, kritikus, költő, újságíró a Magvető kiadó szerkesztője;
A JAK-füzetek 2014-től munkába álló új sorozatszerkesztői: Balajthy Ágnes, irodalomkritikus, és Borsik Miklós, költő, szerkesztő.

A pályázat feltételei:

– A pályázaton kizárólag szépirodalmi kötettel még nem rendelkező szerző vehet részt.

– Pályázni kész kézirattal (a szerző által kiadásra szánt kötet egésze) lehet prózai műfajokban (regény, elbeszélés, novelláskötet, esszé). A teljes kézirat bemutatása szükséges.

– A teljes és kész kézirat terjedelme: minimum 120.000, maximum 400.000 leütés.

– A pályamű egységes formai követelményei: Times New Roman betűtípus; 12-es betűméret; 1,5-es sorköz.

– A pályázat jeligés.

– Pályázatként benyújtandó továbbá:

a) rövid szövegmutatvány (1 ív / 16 oldal terjedelemben)

b) szinopszis (2-3 oldal)

c) pályaműtől függően tartalomjegyzék

d) A pályázathoz külön dokumentumban mellékelni kérik a következő adatokat: név, születési idő, lakcím, telefonszám, e-mail cím, jelige, valamint egy rövid önéletrajz.

– A nevezési korhatár: 40 év (a mindenkori JAK-tagságnak megfelelően).

A pályázónak hiánypótlásra egyszer van lehetősége, melyről e-mailben értesítik. A kuratórium döntésétől függően a pályázótól nyomtatva is bekérheti az anyagot. A pályázati feltételek nem teljesítése esetén a pályázat érvénytelennek minősül.

Amennyiben a pályázó valótlan személyes adatokkal (álnéven pályázni természetesen megengedett), vagy nem saját kézirattal pályázik, az a pályázatból történő azonnali kizárását vonja maga után.

A kiírók a szervezés során bekövetkező változás jogát fenntartják.

forrás