Önarckép lampionvirággal, 1912 Leopold Museum, Bécs

2013. szeptember 28. szombat, Budapest, Szépművészeti Múzeum

15.00-16.00
Dr. Sármány-Parsons Ilona előadása: Egon Schiele és kora.
Bécs Fin-de-siecle: Klisék és ami mögöttük van.

Sármány Ilona 1949-ben Budapesten született. Művészettörténetet és angolt tanult az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1972-1983 között a Magyar Tudományos Akadémia  Művészettörténeti Intézetében dolgozott. 1984 óta Bécsben él. Tanított a budapesti Film- és Színművészeti Főiskolán, a Bécsi Egyetemen. 1992 óta a Közép-európai Egyetemen professzor, művészettörténetet és kultúrtörténetet oktat. Válogatott publikációi a századforduló művészetéről: Gustav  Klimt (1987), Az osztrák festészet a századfordulón (1991, reprint. 2004) Ferenczy Károly (2009) és számos tanulmányt publikált kiállítási katalógusokban az Osztrák – Magyar Monarchia művészetéről.

16.00-17.00
Tetszett?-Nem tetszett?-Kérdése van?
– beszélgessen kötetlenül egy kávé és sütemény mellett Bodor Katával, a kiállítás kurátorával.

17.00-18.00
Stefan Kutzenberger: Halál, élet és teve karavánok. Egon Schiele és korának művészete
. (Az előadás nyelve angol)

Dr. Stefan Kutzenberger 1971-ben született Linzben. Összehasonlító irodalomtudományi tanulmányait Bécsben, Buenos Aires-ben, Lisszabonban és Londonban végezte. Kultúraközvetítő és könyvtáros a bécsi Leopold Múzeumban, egyetemi óraadó a bécsi egyetemen. Tagja a „Tudomány és Művészet“ Osztrák Kutatócsoportnak. Publikációi az irodalom láthatóvá tétele, az 1900 körüli intermedialitás Bécsben, az európai és latin-amerikai irodalom közötti kölcsönhatás témakörében jelentek meg.

18.30-19.15 egoegoego – Egon Schiele és korunk. Gloria Benedikt és Gergye Krisztián közös táncprodukciója
Mit látunk ma, amikor szembesülünk Schiele műveivel? Egy vérbeli kortárs művészt, egy  a fogyasztói társadalom világába ágyazott zsenit, avagy egy őrültet?

Egy nő különleges utazásán keresztül kapunk választ a kérdésre: a nő találkozik a festővel, akinek az irányításával saját testén keresztül tapasztalja meg a festő művészetét. Így jutnak együtt közelebb Schiele és kortársai alapvető témájához: hogyan érthetjük meg az  emberiség lényegét, miközben a háttérben felsejlik a kulturális, politikai és gazdasági pusztulás lehetősége.
100 évvel később két egészen különböző háttérrel rendelkező táncos közös hangot talált Schiele munkáit tanulmányozva, és ugyanazt a kérdést tették fel maguknak újra, egy sorsdöntő pillanatban, amikor az emberiség ismét  alapvető döntések előtt áll.
A tökéletesség pillanatait teljes disszonancia követi, mindeközben csend és nyugalom… Ez jellemző mind  Schiele munkásságára, mind Schnittke „Concerto zongorára és vonósokra“ című darabjára. A zsenialitás és a dekonstrukció közötti erős ellentét és kölcsönhatás néha zavarónak tűnhet, de arra is emlékeztet, hogy a csodálatos pillanatokat nem tudjuk értékelni  a nehezek nélkül, a kemény pillanatok pedig arra sarkallnak, hogy  mélyen a lelkünkbe tekintsünk.

Gloria Benedikt osztrák táncos, Grazban született és a Bécsi Állami Opera Balett Iskolájában, valamint a londoni Angol Nemzeti Balett Iskolában tanult. 2002 óta számos ország táncegyüttesében dolgozott az Egyesült Királyságban, Németországban, Cipruson, az Egyesült Államokban és Hollandiában. Közigazgatást tanult a Harvard Egyetemen (2013), ahol első koreográfiáit is bemutatta. Tavaly Thom Stuart koreográfus őt kérte fel Edith Schiéle (a művész felesége) szerepére  az „Egon“ című filmben, amit a holland kormány támogatásával jött létre.

Gergye Krisztián ősi indonéz táncot tanult Budapesten és Jáván. A jávai tradíciót és a modern táncot ötvözve létrehozta saját tánc- és mozgásnyelvét, 2001 óta készít saját koreográfiákat. A független projektek hamarosan állandó alkotói együttműködéshez, majd saját társulat alapításához vezettek. Társulatának  mottója: „nem csak tánc“. Performanszai felfedezik és áttörik a műfaji korlátokat, a zene, a fizikai jelenlét és a vizualitás együttesét valósítják meg. Rendezett tánc-koncerteket és kortárs tánc operákat, dolgozott koreográfusként opera előadásokon illetve koncerteken, rendszeresen játszik és rendez színházakban. Táncosként és koreográfusként szinte az összes neves magyar táncegyüttessel dolgozott már együtt, és valamennyi kortárs tánc-helyszín műsorára tűzte előadásait. Renezőként és előadóként is számos díjra jelölték.

Mély érdeklődése a képzőművészet iránt több művében visszaköszön, inspirálta többek között Francia Bacon, Lucian Freud, Hieronymus Bosch, de legmeghatározóbb mind között Egon Schiele. Saját Schiele-szólóját, az „E.Sch.Eroto“-t számos európai színházban játszotta, többek között a londoni Southbank Centerben.

Az este folyamán megtekinthető Michiel Van Jaarsveld „Egon“ című filmje. A nyolc perces alkotás  Schiele életének utolsó pillanatait idézi fel, a koreográfiát Thom Stuart készítette. Edith Schielét Gloria Benedikt, Schielét Youri Jongenelen alakítja.

A programon való részvétel ingyenes, az Egon Schiele és kora című időszaki kiállítás az 50% -os kedvezményes jeggyel látogatható az Itthon vagy – Magyarország szeretlek elnevezésű programsorozat alkalmából.

forrás