Dr. Horváth Péter üzletember, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners alapítója irodalmi ösztöndíjat hozott létre a fiatal magyar alkotók megsegítésére. A hatezer euróval járó ösztöndíj három jelöltje Csobánka Zsuzsa, Krusovszky Dénes és Závada Péter.

Az ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, 35 évesnél nem idősebb szerzők (írók, költők, kritikusok, esszéisták) támogatása, számukra egy évre nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. A hatezer euróval járó ösztöndíj nyertese a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egyhónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra is.

Az ösztöndíjat minden év őszén a sajtó jelenlétében adják át a kultúrát, az irodalmat támogató budapesti vendéglátóhelyek valamelyikén – első ízben 2013. október 10-én (csütörtök) 19 órakor a Kék Ló Fashion Pubban (Budapest, Kazinczy u. 11.)

Az ösztöndíj kuratóriuma előzőleg tíz alkotót nevezett meg, akik esélyesek lehetnek az elismerésre. A kuratórium tagjai – Esterházy Péter, Keresztury Tibor és Szilasi László – a következő szerzőket jelölték a díjra: Bartók Imre, Csobánka Zsuzsa, Krusovszky Dénes, Simon Márton, Sirokai Mátyás, Szabó Marcell, Szálinger Balázs, Szőcs Petra, Vári György és Závada Péter. 

Végül Csobánka Zsuzsát, Krusovszky Dénest és Závada Pétert választották ki, akik közül ki fog kerülni az ösztöndíj nyertese. A díjátadó alkalmával mind a három szerző felolvas műveiből.

forrás