Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézete,
az Országos Idegennyelvű Könyvtár és a Libri Kiadó
tisztelettel meghívja Önt
2013. október 18-án, 17 órakor tartandó író-olvasó találkozójára.
*
Az est vendégei:
Rita Monaldi és Francesco Sorti
*
Az estet vezeti és a szerzőpárossal beszélget: Vígh Éva, egyetemi tanár (SZTE Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék)
A beszélgetés olaszul zajlik, tolmácsolással.
A találkozót dedikálás követi.
A Monaldi&Sorti-kötetek a helyszínen megvásárolhatók.
A találkozó helyszíne: Országos Idegennyelvű Könyvtár (Budapest V. ker., Molnár u. 11.)
Rita Monaldi és Francesco Sorti Európa történelmének szenvedélyes kutatói s a kortárs olasz irodalom kiváló képviselői, mégis hazájukban ismerik őket a legkevésbé. Műveiket több mint 45 országban adták ki, de Olaszországban csak a legelső jelenhetett meg. Történelmi regényeiknek, melyekben egyéni módon keverik a valóságot a fikcióval s élethűen elevenítik meg a 17–18. század világát, világszerte nagy rajongótábora van, a szerzőket több kritikusuk is Umberto Eco utódaiként emlegeti.
*
Magyarul olvasható köteteik:
Imprimatur (2002, 2009), Secretum (2009), Veritas (2010), Mysterium (2011), Intrika (2011), Salaì kételyei (2011), Salaì tojása (2012), Szent Péter trónja (2013)
*
„Visszatértünk a régi felfogáshoz: ahhoz, hogy megtanítsuk és elmagyarázzuk a történelmet, először mesemondóvá kell válnunk. Az olvasók szívéig akarunk eljutni, és nem csak az eszükre szeretnénk hatni. Egy kitalált történeten keresztül ők maguk is sokkal szabadabban gondolkodhatnak. Egy regénnyel sokkal több lehet őséget adhatunk nekik arra, hogy maguk értékelhessék a tartalmat: lehet, hogy jó, lehet, hogy nem jó; lehet, hogy igaz és az is lehet, hogy nem, de mégis belemennek a játékba. Nem az a célunk, hogy meggyőzzük az embereket a saját elképzelésinkről – persze nekünk is megvan a véleményünk –, elsősorban azt az örömet akarjuk átadni, amit mi is éreztünk bizonyos történelmi korok tanulmányozásakor.”
(Iván Tünde: „Régen a történelemnek több köze volt a kitalált világhoz” – a Veritas szerzői a történelemről és Berlusconiról, http://www.origo.hu/kotvefuzve/blog)