Az Ellenfény című folyóirat táncművészeti szakemberek bevonásával képzést indít leendő és a pályájuk elején járó tánckritikusok számára. A képzés célja az, hogy minél több olyan szakmailag megalapozott írás jelenjen meg, amely segíti a közönséget a táncművészeti alkotások befogadásában, ugyanakkor a kulturális emlékezet számára is megőrizhetővé teszik a megszülető műveket, alkotói és előadói teljesítményeket. 

Fontos lenne, hogy a most jelentkező új szerzők kellő szakmai ismeretekkel felvértezve vágjanak neki munkájuknak. Tisztában legyenek a táncművészet elméleti és gyakorlati alapjaival, ismerjék a legfontosabb kifejezési formákat és eszközöket, saját tapasztalatokat is szerezzenek a táncos és a koreográfus munkájáról. 

A képzés vezetői: Uhrik Dóra, Lőrinc Katalin, Juhász Zsolt, Sándor L. István

A képzés menete:

Az első fázisban iskolákba, tréningekre látogatnak el, ahol a résztvevők a gyakorlatban kaphatnak képet a klasszikus balett alapjairól, és azt is láthatják, hogy ebből kiindulva milyen modernebb kifejezésformák alakultak ki. Megismerhetik a modern- és a kortárs tánc legfontosabb technikáit és stílusait, illetve a néptánc alapjait, műfajait, legfontosabb formáit. 

A második fázisban próbatermekbe látogatnak el a résztvevők, ahol különböző műfajú előadások születésének konkrét munkafolyamataiba nyerhetnek bepillantást.

A harmadik fázisban az elkészült előadások megtekintésére kerül sor, illetve az alkotókkal és az előadókkal való beszélgetésre. Ezekre nemcsak a koreográfusokat (és a gyakorlati munka tapasztalatairól beszélni tudó koreográfus-asszisztenseket) hívják meg, hanem a szcenikusokat, díszlet- és jelmeztervezőket, a világítás- és látványtervezőket, hogy ezeknek a (többnyire) méltatlanul kevés figyelemmel illetett alkotói területeknek az alapjait is megismerjék a képzés résztvevői.    

A záró fázisban a képzés résztvevői cikket írnak a látott előadásokról, amelyet a képzés vezetőinek és az Ellenfény szerkesztőinek irányításával műhelyszerűen dolgoznak fel. Ez a munka rendszerezi, összegzi azokat az ismereteket, amelyeket a képzés során szereztek. 

A képzések ingyenesek.

A képzésre való jelentkezés:
Két, 3-8000 karakter közötti írást kérnek, témájuk olyan táncelőadás legyen, amelyet ebben az évadban mutattak be, illetve még műsoron tartanak. A szervezők az írások alapján hívják meg a képzés résztvevőit. (Ugyanakkor kérnek néhány soros bemutatkozást is, amelyből kiderül a jelentkező kapcsolata a tánccal és a kritikaírással.)

A képzésre való jelentkezés (és az írások benyújtásának) határideje: 2014. január 20. 
A jelentkezéseket és az írásokat az ellenfeny@ellenfeny.hu e-mail címre várják.
A képzésen eredményesen résztvevők számára megjelenési lehetőséget biztosítanak az Ellenfény különböző felületein.

forrás