2014. február 14-15.,Budapest, 1073, Fogas Ház, Akácfa utca 51.

A FISZ Tiéd a trauma, a hatalom és a dicsőség! címmel második alkalommal rendezi meg a kétnapos közép-kelet-európai traumatalálkozót. Ezúttal a hatalom és az identitás viszonyát, a traumaemlékezet tér- és tájépítészeti konstrukcióit állítják a beszélgetések középpontjába.

„A személyesség, a sérelmek irodalmi feldolgozása önmagában kevés, nem csak magunkra kell gondolnunk.” – mondta Sinisa Tucic a nagy sikerű tavalyi találkozónkon, ahol kísérletet tettünk egy közös nyelv kialakítására a meghívott közép-kelet-európai vendégeinkkel az egyéni és kollektív traumák megközelítésének céljából.

A Fiatal Írók Szövetsége ennek szellemében idén is Valentin-napra időzíti kétnapos nemzetközi találkozóját, ezúttal hatalom és identitás viszonyát, a traumaemlékezet tér- és tájépítészeti konstrukcióit állítva a beszélgetések középpontjába. Fiatal szerb, bosnyák, román, horvát, cseh, lengyel, magyarországi és határon túli magyar írók, költők, gondolkodók osztják meg tapasztalataikat egymással és a közönséggel kisebbség és többség viszonyáról, a hatalmi és egyéni diskurzusok egymásnak feszüléséről. A beszélgetéseket a közösségi tér és a hatalom viszonyának tárgyi megjelenési formáiról szóló előadások nyitják meg.

A szekcióbeszélgetéseket és felolvasásokat a FISZ immár hagyományos Fényírás-partija követi, a meghívott művészek alkotásai által inspirált installációkkal és vetítésekkel.

Időpont: 2014. február 14-15.
Helyszín: Fogas Ház (Budapest, Akácfa utca 51.)
A BELÉPÉS INGYENES!
A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósítjuk meg.

Program:

1. nap – február 14. péntek
Kollektív tárgyak, kollektív tájak

17.00 – 17.30
Előadás – Székely Júlia (CEU) – Trauma defined from below – alternative reactions to official memory narratives

17.30 – 18.45
1. szekció: A kollektív traumaemlékezet tárgyi megjelenési formái

Milyen identitásképző szerepe van a traumatikus eseményekre emlékező köztéri szobroknak? Milyen hatással van egy adott közösségre a traumaemlékezet? Devalválódhat-e egy közösségi trauma? A tudatosan rögzített tárgyi traumaemlékezetből van-e átjárhatóság egyfajta dinamikus traumaemlékezet irányába?
Moderátor: Molnár Illés
Aleksandar Stoicovici (Románia), Marko Pogacar (Horvátország), Antal Nikolett

19.00 – 20.15
2. szekció: A traumaemlékezet tájai

Természeti tájegységek a traumaemlékezetben – milyen nyelvi/képi/tárgyi jelölőkkel utal egy adott közösség a traumaemlékezet által érintett tájakra? Miként hatnak az egymás ellen feszülő traumaemlékezetek és diskurzusok tájépítészeti jelenségei „zarándokhelyei”? Meddig lehet kommunikációs gesztusként érzelmezni egy adott emlékezésmomentum tárgyi modulálását, rongálását?
Mikola Gyöngyi, Csordás László, Berta Erzsébet
Moderátor: Korpa Tamás

2. nap
A közösségi trauma mint a hatalom eszköze

16.30-17.00 Szőnyi Attila – A táj elfoglalása című előadása

17.00 – 18.45
1. szekció: Hogyan manipulálunk a traumáinkkal?

Hogyan érhető tetten a hatalmi diskurzus kanonizációs folyamata egy adott trauma hatalmi pozícióból való megszólaltatása során? Milyen nyelvi-képi-rendszerek erősítik/gyöngítik egy adott hatalmi diskurzus viszonyát egy kanonizált traumához? Milyen viszonyban van egymással a traumaemlék-ápolás és az adott diskurzus működéséhez szükséges(?) ellenségkép kialakítása, megerősítése?
Moderátor: Borbély András
Erdős Virág, Monika Blaszczak (Lengyelország), László Noémi

18.30 – 20.00
2. Szekció: a traumaelbeszélő és a közösség viszonya – érzelmi és dokumentarista, érzelmi-dokumentarista megközelítések

Miként lesz az egyéni traumaelbeszélésből kanonizált kollektív traumaelbeszélés? Milyen viszonyok, feszültségek alakulhatnak ki a traumaelbeszélő és a közösség traumaértelmezése között?
Jónás Tamás, Muharem Bazdulj (Bosznia és Hercegovina), Bencsik Orsolya
Moderátor: Csepregi János

facebook-esemény