Március 28-án, pénteken második alkalommal adták át a Békés Pál-díjat, melyet 2014-ben a Petőfi Irodalmi Múzeumban Csabai László vehetett át. A díjról a Békés Pál Civil Társaság szakmai kuratóriuma – Závada Pál, Merényi Ágnes és Reményi József Tamás – döntött.

A 2013 januárjában megalakult Békés Pál Civil Társaság úgy határozott, hogy az író végakaratához híven díjat alapít, azt róla nevezi el, és évenként ítéli oda. Békés Pál maga is hitt abban, hogy a történetek az emberiség legősibb és legféltettebb kincsei, ezért az alapítók szándéka szerint a díjat olyan szerző kaphatja meg, aki különösen értékes prózai művel hívja föl magára a figyelmet.

A Békés Pál-díjat a Társaság szakmai kuratóriuma – Závada Pál, Merényi Ágnes és Reményi József Tamás – második alkalommal Csabai Lászlónak ítélte Szindbád, a detektív és a Szindbád Szibériában című műveiért. A díjhoz laudációt Závada Pál mondott.

Csabai László 1969-ben született Nyíregyházán, és egy szegedi meg egy zwickaui megszakítással azóta is itt él. Nyelvtanár-könyvtáros egy helyi szakközépiskolában.
Írásait számos folyóirat közölte, A legyőzött című elbeszélésének adaptációját a Magyar Rádió mutatta be. Művei: A hiéna reggelije (elbeszélések, 2006), Szindbád, a detektív (2010, Magvető), Szindbád Szibériában (2013, Magvető).

A Békés Pál-díjat első ízben 2013-ban Tompa Andrea vehette át.

forrás