FELHÍVÁS – A képtolvaj nyomában – Litera-díj 2014

Példátlan műkincslopás történt Magyarországon, adták hírül a lapok április végén. Csontváry-Kosztka Tivadar Éjszakai táj holdvilágnál című festményének lába kelt. Mivel a tolvajok nyomára azóta sem akadt a rendőrség, a Litera a példátlan műkincslopás felderítésére szánta el magát. Öt jó szaglású, remek fantáziájú, kiváló logikával megáldott nyomozót – írót – bíztunk meg, hogy megtalálja a nagyértékű művet. A legjobb jutalma a Litera-díj.

A Litera 2014-ben meghívásos és nyílt irodalmi pályázatot hirdet. Mindkét pályázatban annak a szerzőnek díjazza munkáját, aki novellájában a legmesteribb módon fedi fel a titkot, és az ellopott műtárgy nyomára vezet.

MEGHÍVÁSOS PÁLYÁZAT – LITERA-DÍJ

A Litera irodalmi portál minden évben átadja az az évi Litera-díjat meghívásos pályázata legjobbjának. Ez alkalommal öt író novellája versenyez. A művekről diákzsűri dönt. A díjátadásra a Múzeumok Éjszakáján, június 21-én 19 órakor a Műcsarnokban kerül sor.
A meghívásos pályázatra felkért írók:
BABICZKY TIBOR, BARTÓK IMRE, BENCSIK ORSOLYA, DUNAJCSIK MÁTYÁS, SZŐCS PETRA.
Műveik 2014. június 12-étől olvashatóak lesznek a Litera oldalán.

NYÍLT PÁLYÁZAT – FELHÍVÁS

A Litera nyílt pályázatán olyan novellákat várunk, amelyek szépirodalmi választ adnak a kérdésre, vajon hová tűnt és miképpen Csontváry nemrég ellopott műve, amelyek tehát felfedik a műkincslopás részleteit, és elvezetnek – természetesen játékos, fiktív módon – a megoldásig.
A Litera a legjobb három pályaművet jutalmazza. A nyílt pályázatban indulók munkáit szakmai zsűri bírálja el. A legjobb írások megjelennek a Literán, és a szerzők felolvasásában hallhatóak lesznek a díjátadó esten!

A pályázat feltételei:

A mű terjedelme: 2-3 flekk (minimum 3000 – maximum 4-5000 karakter)
Műfaja: novella
Beküldési határidő: 2014. június 16. éjfél (az Ünnepi Könyvhét utolsó napja)
A pályaműveket, kérjük, a következő emailcímre küldjék: litera2006@gmail.com vagy litera@litera.hu
A küldemény tárgya: PÁLYÁZAT
A nyílt pályázaton saját nevén bárki részt vehet, akinek műve megfelel a pályázati kiírásban foglalt feltételeknek, a Litera alapelveinek, valamint tartózkodik a nyílt pártpolitikai utalásoktól.
A határidő után érkezett pályázatokat nem áll módunkban elfogadni! Valamint azokat a pályamunkákat sem tudjuk értékelni, amelyek átlépik a terjedelmi határt.
Egy pályázó csak egy művel indulhat! Amennyiben egy jelentkezőtől egynél több pályamunka érkezik, az időben korábban küldött érvényes.
A beérkezett műveket az erre az alkalomra létrehozott Facebook-oldalon (ITT) közöljük, beérkezési sorrendben, folyamatosan. A Facebook-oldalon a Jegyzetek címszó alatt lesznek megtalálhatóak. Csak azok versenyeznek, amelyeket itt olvashatóak.
A pályaműveket nem szerkesztjük, helyesírásukat nem javítjuk.

A nyílt pályázat díjai:
A pályázat három legjobbja értékes könyvjutalmat kap, emellett mindhárom pályamű olvasható lesz a Literán is, és elhangzik a június 21-ei díjátadón.

Az eddigi Litera-díjakat kapták:
Nemzeti tizenegy (Garaczi László, Könyvfesztivál, 2006), Budapesti szín (Péterfy Gergely, Könyvfesztivál, 2007), Mátyás király Gömörbe’ (Dragomán György, Könyvfesztivál, 2008), Magyar Staféta (Tasnádi István, Könyvfesztivál, 2009), Kis Magyar Dekameron (Szécsi Noémi, Könyvfesztivál, 2010), Duna-legendárium (Németh Gábor, Műcsarnok, 2011), Én nem fogom be (Garaczi László, Maros, 2012), Újraértelmező Szótár (Borbély Szilárd, Maros, 2013)

A díjátadás a Műcsarnokkal együttműködésben valósul meg.

forrás

Csontváry-Kosztka Tivadar: Éjszakai táj holdvilágnál