Itt a nyár, az uborka és a körkérdések szezonja. Mivel a focivébének lassan vége, mi itt, a Vörös Postakocsinál, új szerkesztőtársunk, Szécsi Noémi javaslatára  előszedtük a naftalinból egy 19. századi önismereti játék kérdéssorát (Confessions/Vallj színt). Annak idején Proust is kitöltötte, mégpedig így.

Sőt, a két jóbarát, Marx és Engels is szántak rá időt — az előbbi három lányának nyomására. Ezúttal azonban nem a munkásmozgalom, hanem a kortárs magyar irodalom hősei felelnek az időnként izgalmas, itt-ott bizalmas, máskor szinte triviális kérdésekre. De személyük a garancia, hogy a leghétköznapibb válasz is érdekes lesz.

A kérdésekre elsőként Karafiáth Orsolya válaszolt.

Tulajdonság, amelyet nagyra becsül:
nőknél: nagyvonalúság, minden értelemben
férfiaknál: humorérzék

Az ön fő jellemvonása: álmodozó

Elképzelése a boldogságról: Számomra az a boldogság, ha egészséges vagyok és békén hagynak, ha nyugodtan egyedül lehetek úgy, hogy tudom, azért van társam, csak nem csüng a nyakamon.

Elképzelése a nyomorúságról: Ha csak a puszta létfenntartásért kell dolgozni, és olyan munkát végezni, ami mellett nem marad idő alkotni. Illetve a kevés pénz, főleg betegséggel párosulva. 

Ha nem az lenne, aki, ki szeretne lenni?
Egy nagyon gazdag ember.

Hol élne legszívesebben?
Valahol délen, tengerparton mindenképp.

Mitől irtózik?
Az igénytelenségtől, bizonyos szagoktól, a kullancs-szerű emberektől.

Megbocsátható bűn: hazugság

Megbocsáthatatlan bűn: árulás

Kedvenc hőse/hősnője
a való életben: az egyik barátnőm, aki súlyos betegsége ellenére is úgy él és nevet, mintha minden rendben lenne benne és körülötte
a fikció világában: Scarlett O’Hara

Kedvenc elfoglaltsága: olvasás és szex és evés

Kedvenc étele és itala: a limonádé, de szigorúan friss gyümölcsökkel és mentával – esetleg bazsalikommal, szénsavmentes vízzel. Kedvenc ételem kissé bizarr, de enélkül nem lennék meg: vajas kenyér hagymával

Kedvenc virága: szegfű, de talán csak azért, mert a nevem ezt jelenti

Kedvenc írója: Nagyon sok van, de ha mindent összevetve, akkor Truman Capote.
Kedvenc költője: Szintén sok, de talán Emily Dickinson.

Kedvenc zeneszerzője és festője: Mahler és Kokoschka 

Kedvenc színe: fekete

Kedvenc szem- és hajszíne: szemszínben rajongom a kéket, amilyen világító anyámé volt, és oda vagyok a vörös hajú emberekért 

Kedvenc neve: Klára

Milyen lelkiállapotban van most: nyugodt, relaxált boldog, egyedül vagyok vidéken egy házban, és csak az írással kell törődjek. Ha elfáradok, lemegyek a vízpartra, ami mindig jót tesz nekem.

Életelve: Hagyjuk egymást békén.

Mottója: „A mesterkéltség az emberi természet megkülönböztető jegye” Huysmans

Karafiáth Orsolya - fotó: Legát Tibor