A Debreceni Egyetem a rendszerváltás, illetve a magyar–osztrák határnyitás 25. évfordulója alkalmából slam-pályázatot hirdet és Slam Show-t rendez, így kapcsolódva az országos útjára indított Görbe tükör 1989 (Karika-túra) című kiállításhoz, amely 2014. október 15. és november 3. között a Debreceni Egyetemen lesz megtekinthető.

A slammerektől humoros és élvezetes, a rendszerváltást és a határnyitást tematizáló szövegek megalkotását és előadását várjuk. A pályázatokat 2014. október 8-ig a hatarnyitas25@unideb.hu e-mail címre, egy óriásfájlként csatolt videóval küldjék a jelentkezők. Fontos, hogy a szerző saját művét adja elő, melynek hossza nem haladhatja meg a 3 percet. Az elküldött pályázati anyag (videó) minősége nem befolyásolja a versenyzők kiválasztását.

Az előszűrésen kiválasztott legjobb slammerek felléphetnek a Lovardában október 22-én rendezendő Slam Show-n, melynek sztárvendége Simon Márton, költő, slammer.

A három legjobb slam készítője díjazásban is részesül: 

I. díj: 30.000 Ft; II. díj: 20.000 FtIII. díj: 10.000 Ft

A beérkezett pályázatokat szakmai zsűri bírálja el. A zsűri tagjai: 
Dr. Szirák Péter irodalomtörténész;
Dr. Oláh Szabolcs kultúrakutató; 
Dr. Fodor Péter kultúrakutató; 
Áfra János költő, szerkesztő; 
Kovács Eszter Csilla egyetemi hallgató, rapper

A pályázat szakmai gondozója a DE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke.
Kapcsolattartó: Fodor Péter (fodorpe@gmail.com).
Az esemény promovideója
A Slam-pályázat Facebook-eseménye

Rendszerváltó slamre fel!

*  *  *

Idén emlékezünk az osztrák-magyar határnyitás 25 évvel ezelőtti történelmi pillanataira. A Görbe tükör 1989 c. karikatúra-kiállítást 2014. május 16-án nyitotta meg Balatoni Mónika társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár. A szokatlan perspektívát alkalmazó kiállítás országos, majd nemzetközi körútra indul két sorozatban. A fiatalokat megcélozva a tárlat eljut hazánk kiemelt felsőoktatási intézményeibe, ezzel párhuzamosan a külföldi diplomáciai intézményekben is felidézi a határnyitás és rendszerváltoztatás emlékét. A Debreceni Egyetem is otthont ad a kiállításnak, s köré programsorozatot szervez.
Ebben a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék is szerepet vállal: megrendez és szakmailag koordinál egy slam poetry pályázatot, valamint a Campus Rendezvényszervező Kft.-vel együttműködve egy Slam Show-t, amely a legjobb pályázókat vonultatja fel. A show a 2014. október 22-i Campus Party felvezető programja lesz, ez utóbbi az 1980-90-es évek fordulójára emlékezik azzal, hogy a rendszerváltás idejének öltözködési stílusát utánzó jelmezekben várja a bulizókat.