A pályakezdő, kötettel még nem rendelkező prózaíróknak szóló JAKkendő-díj 2014 őszén ismét kiírásra kerül. A pályázat beadási határideje: 2014. november 9. (vasárnap)

Az első alkalommal odaítélt díjat 2012-ben Szil Ágnes Tangram című kézirata, a másodikat 2013-ban Mán-Várhegyi Réka Boldogtalanság az Auróra-telepen című kézirata nyerte el. A díjazott kötetek a JAK és a Prae.hu kiadó gondozásában jelentek meg.

A pályázat beadási határideje: 2014. november 9. (vasárnap)

A pályázati anyagokat elektronikusan a jakkendo@gmail.com címre várjuk.

A pályázat feltételei:

– A pályázaton kizárólag szépirodalmi kötettel még nem rendelkező szerző vehet részt.

– Pályázni kész kézirattal (a szerző által kiadásra szánt kötet egésze) lehet prózai műfajokban (regény, elbeszélés, novelláskötet, esszé). A teljes kézirat bemutatása szükséges.

– A pályázat jeligés

A nevezési korhatár: 40 év (a mindenkori JAK-tagságnak megfelelően).

Az érvényes pályázat három különálló dokumentumból áll.

1.  A teljes és kész kézirat, amelynek terjedelme: minimum 120 000, maximum 400 000 leütés. A pályamű egységes formai követelményei: Times New Roman betűtípus; 12-es betűméret; 1,5-es sorköz.

2.  Pályázat részeként benyújtandó egyetlen egységes dokumentumban:

– rövid szövegmutatvány (1 ív / 16 oldal terjedelemben);

– a mű szinopszisa (2-3 oldal);

– pályaműtől függően tartalomjegyzék

– A pályázat jeligéje

3.  A pályázathoz külön egységes dokumentumban mellékelni kérjük a következő adatokat: név, születési idő, lakcím, telefonszám, e-mail cím, valamint egy rövid önéletrajz.

A pályázónak hiánypótlásra egyszer van lehetősége, amiről e-mailben értesítjük. A kuratórium döntésétől függően a pályázótól nyomtatva is bekérheti az anyagot. A pályázat formai és tartalmi feltételeinek nem teljesítése esetén a pályázat érvénytelennek minősül.

Amennyiben a pályázó valótlan személyes adatokkal (álnéven pályázni természetesen megengedett), vagy nem saját kézirattal pályázik, az a pályázatból történő azonnali kizárását vonja maga után.

A kiírók a szervezés során bekövetkező változás jogát fenntartják.

A díjazott pályamunka az 1982-től létező JAK-füzetek sorozatában jelenhet meg, továbbá a szerző 200 000 Ft díjazást kap.

A díjat 2014. decemberében adják át.

A 2014-es kuratórium tagjai:

Angyalosy Eszter, a Libri Könyvkiadó szerkesztője;
Forgách András, József Attila-díjas író, forgatókönyvíró, drámaíró, a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanára;
Nagy Gabriella író, szerkesztő, a Litera.hu felelős szerkesztője;
Balajthy Ágnes irodalomkritikus és Borsik Miklós költő, szerkesztő, a JAK-füzetek 2014-től munkába álló új sorozatszerkesztői.

A beérkezett pályaművek mennyisége alapján a kiírók előválogatást tarthatnak.

A JAKkendő-díjat 2012-ben alapította a MrSale és a József Attila Kör Irodalmi Egyesület. Az első díj odaítélésénél a zsűri tagja volt Garaczi László, Mikola Gyöngyi, Szvoren Edina, illetve a JAK-füzetek két sorozatszerkesztője: Orcsik Roland és Sopotnik Zoltán. A második alkalommal Csordás Gábor, Németh Gábor, Turi Tímea, valamint a JAK új sorozatszerkesztői, Balajthy Ágnes és Borsik Miklós

A MrSale-ről

A MrSale Öltönyüzlet nemzetközi mércével is kimagasló szolgáltatásairól és kiszolgálásáról ismert. 2000-ben alapította Békés Zoltán, akinek a nevéhez fűződik a McGill öltönymárka létrehozása, majd része volt a Roland-McGill Divatház Rt. megalapításában, ahonnan később kivált. A MrSale küldetése elérhető árú, minőségi, elegáns ruházattal ellátni a magyar üzletembereket, ezzel hozzájárulva az üzleti kultúra fejlődéséhez Magyarországon.