A még csak három éve alakult Middlemist Red már hatalmas népszerűségnek örvend nemcsak itthon, hanem nemzetközi szinten is. Megnyerték a Deezer Young Guns nevű külföldi versenyt 2013-ban, s kiadták első nagylemezüket is 2014 novemberében, amelynek a Supersonic Overdrive nevet adták. Az idei Campus Fesztiválon kaptuk mikrofonvégre a srácokat, akiket többek között a bandanév eredetéről, megismerkedésükről, új albumról, az indie hanyatlásáról és jövőjükről kérdeztük. B. Zetas Péter interjúja a Middlemist Red tagjaival.

Kránicz Richárd fotója

Kránicz Richárd fotója

B. Zetas Péter: Mit akartok kommunikálni a bandanévvel?

Deli Soma: Semmit sem akarunk kommunikálni a névvel, a hangzása miatt választottuk ezt. Egyébként a története is egyszerű: Soma rákeresett az interneten a top10 legritkább virágra, s megtalálta a Middlemist’s Red-et, amely a ranglista élén van, és csak kettő létezik belőle a világon.

BZP: Úgy tudom, egy táborban ismerkedtetek meg. Meséljetek erről bővebben, kérlek!

Ürögdi Ábel: Elmondom az igazi történetet. Úgy kezdődött, hogy én mindenképpen szerettem volna egy basszusgitárost találni a zenekarba. Amikor a táborba elmentem megtaláltam Deli Somát, aki akkor nagyon funky-lázban élt. A Bánkitó Fesztiválon játszottunk is egy funky-feldolgozást egyébként. Soma próbált afró frizurát növeszteni, barnítót használni, hátha fekásabb lesz. (Nevet.) Azt mondta nekünk: „Srácok, ebből nem lesz semmi, ha nem kezdjük el ezt a ’60-as évek dolgot.” Végül ránk erőltette. Így született meg például a Single Switcheroo vagy az Age of The Avalon trackünk is és még folytathatnám a sort. A háttérben való vokálunk pedig a The Beatles hatása. (Nevet.)

BZP: Nem csak külföldön, de Magyarországon is nagy népszerűségnek örvend a zenekar. Hogyan kezelitek az ismertséget? Milyen a viszonyotok a rajongóitokkal? Nem tartotok a hullócsillag-effektustól?

Papp Dávid: A rajongóinkkal nagyon jó kapcsolatot ápolunk, s próbálunk nyitottak lenni, emberségesen viselkedni velük. A hulló-csillag effektusról pedig nem tartunk, mert nem tekintjük magunkat sztároknak.

BZP: Megnyertétek a Deezer Young Guns nevű versenyt, amely azt vonta maga után, hogy külföldi koncerteken léphettetek fel és az ottani sajtóban termékeny visszhangot kapott a zenekar. Szerintetek akkor is elértétek volna azt a szintet ilyen rövid idő alatt, ahol most vagytok, ha nincs az a győzelem?

Deli Soma: Igen. (Nevet.) Valószínűleg a Deezer volt az, ami beindította a hazai sajtót körülöttünk, azonban nemzetközi tekintetben még sokat kell dolgoznunk. Talán a turné óta találtunk perspektívát, idén is megyünk még több Magyarországon kívüli városba koncertet adni, de még nem érezzük azt, hogy jobban szeretnék a zenéinket külföldön, mint itthon. A Deezer által végzett statisztikák szerint Dél-Amerika környékén nagyon kedvelnek minket, különösen Brazíliában, de ezt csak akkor éreznénk át, ha kimennénk előttük játszani. Egyelőre Európára koncentrálunk.

BZP: Mit tanácsolnátok azoknak a zenekaroknak, akik a pályájuk elején vannak?

Nóvé Soma: Annyit tanácsolhatok nekik, hogy azt a zenét játsszák, amit szeretnek, s ne dőljenek be semmiféle divatnak! Akkor lesznek a leghitelesebbek, ha azokat követik, amelyek inspirálják őket.

Deli Soma: Nem kell azt gondolni már az elején, hogy mekkora sztárok lesznek! Azt tudom tanácsolni, ahogy mi kezdtük: ne csak kluboknak írogassanak, hanem zenekaroknak is, hogy előttük szeretnének fellépni, de fontos, hogy hasonló stílusban mozogjanak azok a bandák, akik előtt koncerteznének.

Nóvé Soma: Azért ne a Black Sabbath vagy a Demjén legyen az… Mindig háromezer Facebook-kedveléssel előrébb kell gondolkodni! (Nevet.)

BZP: Az első albumotokat 2013 novemberében adtátok ki As If You Could Mess This Up néven, majd egy évre rá a nagylemez is megszületett, amely a Supersonic Overdrive címet viseli. Mely dalok a kedvenceitek az alábbi albumokon?

Deli Soma: EP-ről tökre szeretem a Single switcheroo-t. Már unásig játszottuk, de egyszerűen nem lehet megunni a színpadon sem. Emellett az ASI, s bátran állíthatom, a többiek nevében is beszélek most. Az első albumról pedig a három kedvencem az Aanimal, Overseas és a Sundowner.

Nóvé Soma: Nagy különbség van aközött, hogy otthon vagy színpadon hallgatod őket. Más dalokat szeretek játszani és másokat hallgatni, mert teljesen más élményt nyújtanak.

Ürögdi Ábel: Nekem az Alas az egyik kedvencem, és szeretem is azzal kezdeni a koncertet. A Balaton Method kapcsán az Aanimal-t említeném meg. Talán nem annyira ütős és pörgős ez a dal, de fülbemászó, s ez egy nagyon fontos és jó dolog.

BZP: Készül az új album? Ha igen, milyen koncepció alapján?

Ürögdi Ábel: Egyelőre csak körvonalazódik. A nagylemeznél is úgy történt, hogy elkezdtük írni a számokat, s négy-ötnél alakult ki a hangzás, lett meg a koncepció. Dávidnak van egy szintetizátora, most sokat dzsemmelünk, ügyeskedünk vele. Reméljük, színesebb lesz így a hangzás, s a hangulat is.

BZP: Kizárólag angol nyelvű dalokat hallgathatunk tőletek. Fogtok magyar nyelvű trackeket is írni? Mit gondoltok, nem érné meg jobban, ha külföldre költöznétek, és ott folytatnátok a zenélést?

Nóvé Soma: Azért éneklünk angolul, mert alapvetően a zenénkhez jobban illik az angol nyelv. A másik ok, hogy én írom a dalszövegek nagyobb részét s könnyebben körvonalazódnak angolul a fejemben. Nem az a döntés oka, hogy be akarunk futni külföldön, ám nem fogunk magyar nyelvű dalt írni a jövőben valószínűleg. Egyébként feldolgoztuk a Muzsikástól a Betyárnótát, de ez egy egyszeri alkalom volt. Szerintem nagyon jó lenne, ha ki tudnánk költözni egy rövidebb ideig külföldre, úgy gondolom, kreatívabbá válnánk.

BZP: Mely dolgok inspirálnak titeket a dalszövegírásra?

Papp Dávid: Általában a lányok inspirálnak. Az eddigi dalaink témái mind párkapcsolatokhoz köthetőek.

BZP: Márciusban egy európai turnét is megjárt a banda, hiszen Csehországban, Lengyelországban és Németországban is zenéltetek. Miben másabb egy külföldi koncert a hazaihoz képest? Meséljetek, kérlek, az ott szerzett élményeitekről!

Deli Soma: Már az elejétől, a konferálás során más. Úgy érzed, teljesen máshogy tekintenek rád, mert angolul szólalsz meg. Lényegében minden koncert más volt a felsoroltak közül. Prágában indítottunk egy hétfő délután, ahol nagyon sokan álltak előttünk, s tökre szerettek minket. Jó érzés volt, mert egy olyan visszacsatolást kaptunk ott, hogy tényleg miattunk jöttek el, nem pedig véletlen kapcsolódtak be az utcáról. A többi helyen volt olyan, amikor tíz, volt, amikor száz ember előtt játszottunk. Igazából az élmények is mások, hiszen Berlinben apartmant béreltünk, ám volt, amikor foglalt házban aludtunk egy hálózsákban. Azt tudom tanácsolni a zenekaroknak, hogy vágjanak bele, mert van értelme.

BZP: Sok zenekar a vizuális effekteket is relevánsnak tartja a koncerteken. Nálatok mennyire fontos ez?

Deli Soma: Ahol van rá technika, ott megoldjuk. Szeretjük mi is. Szeretné az ember ekképpen is átélni az adott banda adta feelinget, ám még gyerekcipőben járunk e tekintetben.

Nóvé Soma: Sok együttesben annyira menők a tagok, hogy nem igényelnek vizuális effektet, mert az egyszerű megjelenésüktől elalél, be van lőve a közönség. Sajnos nálunk senki sem ilyen, így szeretünk csalni, hátha még jobb lesz a koncert.

BZP: Több fórumon azt olvasni, hogy a Stone Roses bandát is kihallani a Middlemist Red dallamaiból. Mi a véleményetek erről?

Nóvé Soma: Azt hiszem, én szeretem és ismerem a legjobban a Stone Roses-t. Amikor ők játszottak, mindenképpen nagy hatással volt rám a pszichedelikus rock. Úgy gondolom, van valamiféle összeköttetés, de ez legfeljebb részemről érződik. Azt nem mondanám, hogy kifejezetten hasonlítunk rá, de a Stone Roses egy hiper-szuper együttes.

BZP: Sokat hallani az indie-rock hanyatlásáról mostanában, és a The Wombats frontembere, Matthew Murphy is kifejti véleményét egy interjúban. Ti hogyan látjátok ezt?

Ürögdi Ábel: Magyarországon igazából 2008 környékén volt indie-színtér. Azóta csak a „british moddal” szeretnék visszahozni a régi számokat. Jó kezdeményezés, hogy lemezlovasokat is érdekli ez a stílus, s előszeretettel pörgetik is az ilyen trackeket, de nem lehet mindig az Arctic Monkeys-tól vagy a Foals-tól játszani.

Deli Soma: Fejlődnie kell a zenének, ez nagyon fontos dolog. Azt kell mondanom, hogy az inde-nek is kell egy továbblépés, nem tarthat örökké ez a stílus. Velünk kapcsolatban nálam érezhető ennek a stílusnak a hatása, mert szeretem, de nem hiszem, hogy ránk lehetne mondani teljes mértékben, hogy tipikusan ezt játszanánk.

BZP: Melyik volt az eddigi legemlékezetesebb koncertetek és miért?

Deli Soma: Nemrég volt a legemlékezetesebb, a Bánkitó Fesztivál. A mottójuk („Mindenkinek több oldala van, de legalább kettő.”) kapcsán feldolgoztunk egy funky-dalt, ahogy már említettem. Sokan voltak a színpadon s nagyon együtt éltünk a közönséggel.

BZP: Szerintetek mely zenekarokra érdemes odafigyelni a pályakezdők közül?

Deli Soma: Jelenleg a Bánkitós koncertjük után azt kell mondanom, hogy a Makrohangra érdemes odafigyelni. Zseniális lesz a következő lemezük! Van szerencsénk sok pályakezdő zenekart személyesen is ismerni. A Puma Danger nevű együttest is a tehetséges pályakezdők közé sorolnám, ők is pszichedelikus dalokat játszanak.

BZP: Mit gondoltok, hol fogtok tartani 5 év múlva?

Deli Soma: Ha van még kérdés, akkor ugyanitt. (Nevet.)

Nóvé Soma: Jó volt a mostani koncert, szívesen visszajönnénk jövőre is. Nem arról szeretnék beszélni, mennyire leszünk sikeresek vagy mekkora arénákat töltenénk meg öt év múlva. Nekünk az a fontosabb inkább, hogy nemzetközileg rugalmasabban tudjunk mozogni koncertek terén, tudjunk jó zenéket írni, illetve a folyamatos fejlődés az.

BZP: Végezetül, mit üzennétek a rajongóknak?

Ürögdi Ábel: Tart még a nyár, így még nagyon sok helyen lépünk fel: gyertek el! Dolgozunk a dalokon, ne aggódjon senki! Nem tartunk sehol, de már kezdünk ráállni az ötletekre, s nagyon fog tetszeni nektek.

***

Multicoloured Drive klip
Middlemist Red Facebook
Supersonic Overdrive

Kránicz Richárd fotója

Kránicz Richárd fotója