Emlékeim Kőrösi Zoltánról (1962-2016)

 

Személyesen 2008-ban találkoztam vele először. Olvasóként már korábban. Akkor a Vidor Fesztivál Irodalmi Kávéházába hívtam. Jött. Beszélgettünk. Mondhatni tanárként segített onnantól, ha kértem. Tanácsolt, ötletet adott, s hívott, hogy írjak naplót a Literán. Aztán szeretettel fogadta a nyíregyházi irodalmi életről küldött írásaimat is. 2009-ben, amikor újra jött, hosszasan beszélgettünk, s barátként fogadtam tanácsait, s kíváncsi voltam megint, mit, miről, s hogyan mesél könyvében. Ahogyan mesélt, úgy tette, mintha igaz lenne. Igaz is volt. Az olvasói elhitték, néhányan még szemére is vetették, hogy nem pont úgy volt. Ezen csak nevetett. Azt mesélte, egyszer a Romkert megjelenése után dedikált, s a hosszú sorban álló olvasók közül egy idős hölgy méregette a könyvet, s rákérdezett: Miről szól ez? Romkert. Az író gondolkodott, mit is mondjon, egy mondatban, ami összefoglalná, hogy mit is akart írni, s miért is írt több tucat oldalt akkor, ha egy mondatban is elmondható. Válaszolt: Az életről. Az olvasó elmosolyodott. Á, akkor értem! Mondta az olvasó, s odanyújtotta az írónak a könyvet dedikálásra.

Sokszor mesélt a családról. Mesélt a szerelemről. A nőkről. A fociról. Mesélt Magyarországról.  Ihletetten mesélt színházi munkáiról vagy a filmekről…

Néhány fiú a szomszéd utcából epekedve, titokban vette meg a Milyen egy női mell? című könyvét. Elolvasták, nem tudták letenni. De persze nem arról szólt. Vagyishogy nem úgy… Értik. Akik olvasták, értik.

Nekünk írt. Amikor olvastam, úgy hittem, nekem írt. Elhittem minden szavát. Most is elhiszem. De, hogy elment, nem tudom elhinni. Bármilyen csattanós, csavaros történetbe is ágyazta a sors.

 P. S. Mert áprilisban megjelenik az Ítéletidő…

 

 

A mellékelt interjú Nyíregyházán, 2009 júniusában készült, a Szerelmes évek – Gyávaság könyvbemutatóján.