Gyerekirodalomról, több oldalról
Mese és vizualitás

A Kortárs folyóirat folytatja tavaly elindított gyerekirodalmi programját: 2016. április 29-én a Deák 17 Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Galéria ad otthont a rendezvénynek, ahol számos program várja a kicsiket és a nagyokat. Az irodalom mellé ezúttal képzőművészet társul: a workshopokon szöveg és kép kapcsolatával, különböző képalkotó technikákkal, a mesék vizualitásával, a képzeletvilág leképezésének lehetőségeivel és még sok izgalmas területtel ismerkedhetnek meg a résztvevők a magyar képzőművészeti szcéna fiatal művészeinek vezetésével.

A workshopok ingyenesek, de a létszámuk korlátozott, ezért előzetes regisztrációt kérünk a kortarsonline@gmail.com e-mail címre. Egy fő természetesen több workshopra is jelentkezhet.

A workshopok két helyszínen, korosztály alapján várják a résztevőket:

6–14 éves korig:

13.00–14.25 Kollográfia és illusztráció
Vezeti: Germán Fatime
A kollográfia, vagyis papírmetszet egy sokszorosító magasnyomásos grafikai technika, amely során a nyomóformát (dúcot) papírból készítjük el a formák kivágásával, ragasztásával. Kiváló grafikai eljárás viszonylag kis példányszámú kiadványok, illusztrációk, meghívók, képeslapok stb. készítéséhez. A nyomatok egymással megegyezőek lesznek, mégsem tökéletesen egyformák. A workshopon ezzel a technikával mindenki elkészítheti saját illusztrációját.

14.40–16.00 Tavaszi Bóbita
Vezeti: Benkő Lilla
Weöres Sándor Bóbita című verséhez készítünk illusztrációt. Bóbitát és a többi versben szereplő karaktert a gyerekek saját elképzeléseik alapján, különböző technikákkal és alapanyagokból jeleníthetik meg színekkel, geometrikus formákkal, kollázsszerű részletekkel.

16.15–17.45 Mesetérkép
Vezeti: Boros Mátyás
A résztvevők kulcsszavak segítségével közösen saját mesét írnak, amit aztán a szereplők és helyszínek elkészítése után életre is keltenek.

15 éves kortól:

13.00–14.25 Mutasd a sárkányod, megmondom, ki vagy! – Tömegcikkbő egyedivé válás
Vezeti: Lentulay Edina és Török Gabriella
Csipkerózsikák, Hófehérkék, királyfik, törpék és sárkányölő vitézek – késztermékek gyorsfogyasztásra vagy házilag, frissen is megalkothatóak? Miben hasonlóak, miben különböznek a tömegfigurák a sajátunktól? Ahány ház, annyi Hófehérke és gonosz mostoha – mert mindeni a maga módján az. A workshopon a Kincskereső Meseterápiás Módszer segíti a bennünk élő személyes és egyben közös emberi mesekincseket láthatóvá tenni, melyhez változatos eszközök állnak a rendelkezésre: pasztellkréták, agyag, montázs… és egyebek!

14.40–16.00 Meséld magad műhely képregényezve
Vezeti: Jáger Attila
90 perces mélymerülés a képregények világába! Betekintés itthoni és külföldi képregénykötetekbe. Gyorstalpaló a képregények felépítéséről, alapvető formanyelvi elemeiről. Olvasgatás, nézegetés, ötletgyűjtés és saját képregény elkészítése – ami a szövegbuborékba belefér!

16.15–17.45 EZ NEM ÉN VAGYOK – Multimédia és performansz workshop
Vezeti: Brückner János
„A mesék az életre tanítanak” – oké, de hogyan vívja meg a vitéz egy karddal a chat-párbajt? Vagy milyen színekbe öltözködik egy királykisasszony? A mesék világának sokszor mágikus, hihetetlen vagy akár elképesztő történeteit játsszuk újra a workshop keretében. Ehhez speciális kellékeket használunk, melyek a minket körülvevő virtuális/digitális világ egyes elemeit jelenítik meg. Ezáltal mindannyian eltüntethetjük valós identitásunkat, és egy leegyszerűsített avatar bőrébe bújva együtt hajthatunk végre csodás tetteket. A workshop a re-enactement és dis-identification technikáit ötvözi a mesék szövegeivel, hogy „csökkentett üzemmódban” tapasztalhassuk meg a mesebeli elemeket.