IRODALMI KÁVÉHÁZ I. – „A Nyugat színpadán” – irodalmi szerepek, játékok, maszkok, augusztus 28. – vasárnap 17.00
MŰvész STÚDIÓ (a program ingyenes)

Nyárvégi, felszabadult kávéházi csevely: színes, üdítő, szeszélyes utazás az időben, vissza, legalább száz évet, a legendás Nyugat törzsasztalához, akkori irodalmunk fenségesen komoly (és gyermeki önfeledtséggel játszani tudó) szereplőihez; a tudós Babitshoz, a táltos Adyhoz, az esztéta Kosztolányihoz, a bús Tóth Árpádhoz, a bánatos Juhász Gyulához, a humorban tréfát nem ismerő Karinthyhoz… Arckép, arculat, arcél: kinek higgyünk? Életrajzi tények, irodalmi pletykák, kortárs szóbeszéd  mennyire erős szerző, mit bír el a textus?

Házigazda: Gerliczki András irodalomtörténész.
Vendégei: a Móricz Zsigmond Színház fiatal színészei: Jenei Judit, Rák Zoltán, Varga Balázs színművészek

KÖTETLEN BESZÉLGETÉS MAKK KÁROLY FILMRENDEZŐVEL – Augusztus 29. – hétfő 16.30, MŰvész STÚDIÓ (a program ingyenes)

A tavaly kilencvenedik életévébe lépő Makk Károly a magyar filmgyártás élő klasszikusa, igazi legenda, akit nem csupán a cannes-i filmfesztiválon ismernek jól, de itt, a VIDOR „háza táján” is: 2010 óta a fesztivál meghívott zsűrielnöke. Alkotásai hitelesen és érzékenyen, hol lírával, sajátos, fanyar költőiséggel, hol átütő erejű, szarkasztikus humorral, de mindig kivételes empátiával ábrázolják az átélt korszakot, hazánk igazán nem könnyű huszadik századi történéseit. Idén az érdeklődők egy kötetlen beszélgetésen is találkozhatnak vele, ahol felidézzük pályája, életútja legérdekesebb epizódjait, eseményeit.

Beszélgetőtárs: Sediánszky Nóra

IRODALMI KÁVÉHÁZ II. – A legnagyobbak is érettségiztek egy kicsit – a „Nyugatosok érettségije keleten”, Augusztus 29. – hétfő 19.00
Művész Stúdió (a program ingyenes)

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szemle és a SZIRT bemutatja:
Humoros rádiókabaré – a szerzők előadásában, első kézből, első szájból, első fülbe…
Rendező: Karádi Zsolt
Szerzők: Antal Balázs – Béres Tamás – Csabai László – Ferenczik Adrienne – Gerliczki András – Karádi Zsolt – Kulin Borbála – Kürti László – Nagy Zsuka – Oláh András – Szlávik Tünde és jó néhány meglepetésvendég.

A MÁSODIK NYÍRSÉGI LIMERICK BAJNOKSÁG DÖNTŐJE – Augusztus 30. – kedd 17.00, MŰvész STÚDIÓ (a program ingyenes)

A Kelet-Magyarország napilap és A Vörös Postakocsi folyóirat által meghirdetett limerick-író verseny második megyei döntőjében az egyéniben és csapatban induló versfaragók közéleti, magánéleti, sport és szabadon választott témában elkövetett pályaműveit vezetik elő a Móricz Zsigmond Színház szakértő limerick-előadó művészei. Az egyéni és a csapat kategória győztesei értékes díjakkal gazdagodnak.

Rendező: Illyés Ákos
Közreműködnek a Móricz Zsigmond Színház színészei
Zsűri: Onder Csaba, Nyéki Zsolt, Száraz Ancsa

IRODALMI KÁVÉHÁZ III.- „Vajon miért pucolják a nők olyan dühödten a sárgarépát?” (Szindbád) – A Vörös Postakocsi folyóirat felolvasóestje, Augusztus 30. – kedd 19.00, MŰvész STÚDIÓ (a program ingyenes)

Írásaikból felolvasnak A Vörös Postakocsi című folyóirat szerzői: Béres Tamás – Csabai László – Drótos Richárd – Gerliczki András – Kováts Judit – Kulin Borbála – Kukla Krisztián – Kürti László – Nagy Zsuka – Oláh András – Onder Csaba és még sokan mások…

Házigazda: Kulin Borbála főszerkesztő

greCSÓKOLlár est – Zenés irodalmi est Grecsó Krisztiánnal és Kollár-Klemencz Lászlóval, Augusztus 31. – szerda 17.00, MŰvész STÚDIÓ (a program ingyenes)

A dalszerző, frontember (Kistehén) és az író közös estjén előkerül ihlet és barátság, szerelmek és szeretők, maradás és menekülés, remény és lemondás. Mindez közös dalokban, új novellákban. Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák.
A zenés kalandozás különlegessége, hogy Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik. 

IRODALMI KÁVÉHÁZ IV. – Gorkij nyomában… (Diavolina), beszélgetés Spiró György íróval, Szeptember 1. – csütörtök 17.00, MŰvész STÚDIÓ (a program ingyenes)

Spiró György idén megjelent regényének kitalált szerzője Diavolina egyszerre szerelme, ápolója, életrajzírója a megroggyant Gorkijnak, ám az elbeszélés fonalát mégiscsak a kortárs író, Spiró György tartja kezében. A kisregény a kiválasztott főszereplő köré lenyűgöző „emberi színjátékot”, nyomasztóan valószerű történelmi hátteret rajzol. Erről a színes, ugyanakkor nyomasztó, nemegyszer elborzasztó regény-valóságról beszélget majd Spiró Györggyel az est moderátora: Gerliczki András.

IRODALMI KÁVÉHÁZ V. – Velence, Nyíregyháza, Párizs, Szeptember 2. – péntek 17.00, MŰvész STÚDIÓ (a program ingyenes)

A kávéház vendége: Sediánszky Nóra, író, dramaturg, a Móricz Zsigmond Színház művészeti tanácsadója.
Beszélgetőtárs: Karádi Zsolt

Sediánszky Nóra személye, munkássága igazán nem ismeretlen a nyíregyházi közönség előtt. 2003 óta dolgozik dramaturgként a színház társulatával, tavasz óta pedig a színház művészeti tanácsadója lett. Az eddig főként színházi munkáiról ismert szerző az elmúlt években népszerű útirajzokat is jegyez: 2014 őszén jelent meg a Saxum kiadónál Velence útvesztői című könyve, az idei könyvfesztiválon pedig Párizsról szóló „városnaplója” debütált. Mit él át egy bevallott színházrajongó a La Fenice operaház kulisszái mögött, hol ehetjük a legjobb pizzát a lagúnavidéken, miben aludt Napóleon kisfia Fontainebleau-ban, és miért ebédelt Maupassant az Eiffel-torony tetején? Minderre, és hasonló kérdésekre is választ kaphatnak, ha eljönnek vidám, „városnéző” beszélgetésünkre. 

A fesztivál honlapja, további programokkal ide kattintva is elérhető.