A harmadik nappal kezdem, de hadd tekintsek vissza még szombatra, amikor délelőtt Karádi Zsolt és Karádi Nóra színházi fotókiállításáról a városi ösztöndíjasok művészeti kiállításának megnyitójára sietek, ahol a korábbi évekhez hasonlóan idén bemutatják Nyíregyháza Város Képzőművészeti Ösztöndíját elnyerő művészek kiállítását. Onnan (szívemhez közel álló eseményre) a SZÍN-KÉPEK megnyitójára érkezem, ami szeptember 12-ig látható a Városi Galériában és a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézet oktatóinak és hallgatói munkáiból összeállított nagyon színvonalas képzőművészeti tárlatot rejt; Orosz Csaba a kiállítás kurátorát dicséret illeti, aki Hajdúnánási Ifjúsági Alkotótábor anyagából válogatott.

A kiállítás megnyitóján Onder Csaba, az egyetem rektora, Szepessy Béla, intézetigazgató és Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója mondott köszöntőt. A Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézetének képi ábrázolás alapszakos hallgatói már harmadik éve aktív, meghatározó szereplői a Hajdúnánási Ifjúsági Alkotótábornak. Először 2014-ben lépett be e lelkes fiatal alkotók maroknyi csoportja a telep mottójául is választott Porta Incognitán, azaz a titkos kapun, hogy alkotásaival felfedezze és definiálja önmagát és helyét a képzőművészet territóriumában. A művészeti kezdeményezés mindenképpen dicsérendő, a fiatal, útkereső alkotóknak kell egy tábor, kell egy hely, ahol támogatást kapnak a nagy mesterekről, s igaz ez nemcsak a képzőművészekre, hanem a fiatal írókra, alkotóra is.

A vasárnapi programok közül ki kell emelnem a Gerliczki András által moderált irodalmi estet, amolyan „Lyukasóra” stílusban kitűnő érzékkel idézte fel a MŰVÉSZ Stúdióban tartott Irodalmi Kávéházban a nyugatosok és a Négyesy-szemináriumra járó írók, költők világát, s közben intelligens, mély érzéseket hoztak a programba a meghívott fiatal színészek Jenei Judit, Varga Balázs és Nagyidai Gergő, akik ha kellett humorral, ha kellett őszintén idézték ide saját pályájuk egy-egy pillanatát. Gerliczki tanár úr irodalmi tájékozottsága, felkészültsége segítette a vendégek megnyílását is, s azt is, hogy a program másfél órája pillanatok alatt eltelt, a végén közönség nem sietett el, még beszélgetett a vidorról, az irodalomról. Jó, hogy van ilyen…

Hét óra tájban már hömpölygött a tömeg a belvárosban. Hol vannak ezek az emberek hétköznap? Igazi mediterrán várossá változik a Vidor alatt Nyíregyháza. Vamos ala Vidor! Lüktet. Ezt lüktetést hatványozta meg a nagyszínpadon a kitűnő Talamba, majd Rúzsa Magdi koncertje.

DSC_1158

 

Karádi Nóra fotói a Vidor Fesztivál 3. napjáról: