Első alkalommal ítélték oda az Ady Endre-díjat, melynek átadására Érmindszenten került sor, Ady Endre mellszobra előtt.

Érmindszenten, Ady Endre szülőházának udvarán felállított Ady-szobor előtt ismertette George Vulturescu, a Poesis című folyóirat szerkesztője , hogy az ő és Dumitru Pacuraru költő kezdeményezésére létrehozott Ady Endre-díjat ezentúl minden évben kiosztják.

Nem első alkalommal díjaznak magyar költőt a Poesis Napokon. Nagyon sok neves magyar költő és író vett már részt a költőtalálkozókon. Többek között Szávai Géza, Czigány György, Baranyi Ferenc, Gyukics Gábor, Kovács András Ferenc, Gál Áron, Paizs Tibor, Czegő Zoltán és mások. Jelentős esemény volt, amikor Szatmárnémetiben az ortodox templomban részt vett az egyik díjátadó eseményen Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke. Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, amikor Kolozsvárról hazatartott a Lucian Blaga Fesztiválról, Szatmárnémetiben is részt vett a Blaga-megemlékezésen. Egy Poesis-rendezvényen részt vett Kelemen Hunor költő, akkori kultuszminiszter is. A román írók és költők mindig nyitottak voltak a magyar költők és írók irányába, ezt szeretnék tenni a továbbiakban is, ezért döntöttek úgy, hogy Ady Endre neve és költészete kösse össze a román és a magyar írószövetséget. Eddig a magyar költőket a román költőkkel együtt díjazták, ezentúl minden évben külön kategóriában veheti át az Ady Endre-díjat egy olyan magyar költő, akit a zsűri erre méltónak talál. Az első ilyen jellegű díjátadó eseményre nem tudott eljönni Nicolae Manolescu, a Román Írószövetség és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, de mindketten képviselve vannak a Poesis Napokon. A díjazott kiválasztásán egy szakmai zsűri dolgozott, akik kikérték a két írószövetség elnökének és több neves költőnek a véleményét. Ezeket egyeztette és megvitatta: Gheorghe Glodeanu egyetemi tanár, irodalomkritikus, Kocsis Francisco lapszerkesztő, Elek György publicista és Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum aligazgatója. Vulturescu bejelentette, hogy az Ady Endre-díj első tulajdonosa Oláh András Mátészalkán élő költő, lapszerkesztő, a díjat Dumitru Pacuraru adta át.

Olah András életútját és költészetét Elek György foglalta össze, ugyanezt román nyelven Kocsis Francesco ismertette és román nyelven olvasott fel két Oláh András verset.

Olah András elmondta, hogy nagy megtiszteltetés számára, hogy ő vehette át első alkalommal ezt a rangos díjat. Ady egy jelkép is számára, hiszen ő volt az – és ennek a díjnak a kapcsán ma is ő az –, akit magyarok és románok egyformán elfogadnak. Gyakran idézik azt a híres verssorát, hogy: „Dunának, Oltnak egy a hangja…”, ami az itt élő népek sorsközösségét fogalmazza meg. A továbbiakban a résztvevők ismerkedtek Oláh Andrással és többen felkérték, hogy közöljön román nyelvű irodalmi lapokban.

 

Forrás: frissujsag.ro