2018. április 11-én, szerdán 17 órától kerül sor a MŰVÉSZASZTAL 4. estjére, melynek vendége a kortárs magyar irodalom egyik sikeres szerzője, Dragomán György író, műfordító.

Dragomán Györggyel Kováts Judit író, a MŰVÉSZASZTAL sorozat háziasszonya beszélget a MŰvész Stúdióban, az est során A fehér király és a Máglya című regényekből színpadra állított jeleneteket láthatnak az érdeklődők.

 

MŰVÉSZASZTAL a szabadságról

Vendég: Dragomán György író, műfordító.

Beszélgetőtársa és az est háziasszonya: Kováts Judit író
2018. április 11. (szerda), 17.00., MŰvész Stúdió

4400 Nyíregyháza, Bethlen G. u. 14.

 

Szereplők:

Dzsátá: Rák Zoltán

Emma: Schmidt Sára

Anya + Nagymama: Pregitzer Fruzsina

Apa + Nagyapa: István István

Szekus 1. + edző: Gulácsi Tamás

Szekus 2: Kováts Dénes

A színpadi jelenetek rendezője: Gulácsi Tamás

Zene: Karap Zoltán

Szövegkönyv és forgatókönyv: Kováts Judit és Kováts Dénes

 

Jegyvásárlás online itt: http://www.moriczszinhaz.hu/p/online-jegyvasarlas.html 

(MŰVÉSZASZTAL – Dragomán Györggyel) továbbá a Móricz Zsigmond Színház jegyirodájában (Nyíregyháza, Országzászló tér 6., H-P: 09-17 óra között), és az est előtt a helyszínen. 
dragomán plakát

A különleges, koncepcióját tekintve is egyedinek mondható MŰVÉSZASZTAL rendezvénysorozat célja, hogy a magyar írók, drámaírók színe-javát bemutassa Nyíregyházán, de a szokásostól eltérő módon: nemcsak beszélgetve velük, hanem műveikből alkotott színpadi produkciók révén is.

Irodalom és színház egymás édestestvérei, a társművészetek között a legközelebb állnak egymáshoz, hiszen a színház – a rendező, a színész, a dramaturg – szöveggel dolgozik, az író pedig szövegeket hoz létre. A színpadra állított darab a közös nevező.

A MŰVÉSZASZTAL Dragomán Györggyel A Vörös Postakocsi Műhely és a Móricz Zsigmond Színház együttműködése révén valósul meg, helyszíne színházunk MŰvész Stúdiója. A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

A beszélgetés során a vezértémák egyfelől a meghívott alkotó életművéhez igazodnak, másfelől a színházhoz kapcsolódnak. A beszélgetés mellett zenei betétek és performanszok színesítik az estet. Annak bemutatására törekszünk, hogyan működik együtt irodalom és színház, hogyan lesz egy, az író által szövegként megkomponált jelenetből vagy karakterből a dramaturg. a rendező és a színész munkájának, egyéni hozzáadott értékének köszönhetően élő valóság, hús-vér figura, a közönséget a székhez szögező jelenet?

 

Az első est vendége Boldizsár Ildikó író, mesekutató, meseterapeuta volt, akivel többek között arról beszélgettünk, hogy a mese a felnőtteké is. A Móricz Zsigmond Színház művészei A Holle anyó birodalma című, Boldizsár Ildikó által átdolgozott mesét mutatták be, rendelkező próba keretébe ágyazva.

A második esten Grecsó Krisztián író, költő, szerkesztő volt a vendég, a központi téma pedig a család. Színművészeink a Harminc év napsütés és a Mellettem elférsz című Grecsó-művekből alkotott jelenetekkel illusztrálták a témát, felolvasó színház formájában. 

A MŰVÉSZASZTAL harmadik estjének vendége Tompa Andrea író, színikritikus, a Színház c. folyóirat főszerkesztője volt, a téma a hallgatás. Nem véletlenül, hiszen az Omerta Hallgatások könyve című regényének szereplőit idéztük meg a színpadon.

Negyedik vendégünk, Dragomán György számos díjjal kitüntetett író, műfordító, regényei több mint 30 nyelven jelentek meg. A fehér király c. regényéből film készült.

Felesége Szabó T. Anna költő.

 

Regényei:

A pusztítás könyve, Balassi, Bp., 2002

A fehér király, Magvető, Bp., 2005

Máglya, Magvető, Bp., 2014

Oroszlánkórus, novellák; Magvető, Bp., 2015

A fehér király, 2. jav. kiad.; Magvető, Bp., 2016

 

Írói oldala: http://gyorgydragoman.com/