Pitty, pitty, pitty. pitty. Meg még négy pitty. Húzom, pittyen, beolvassa a gép, szép a körmöm, folyamatosan nézem, ahogy pittyegtetem a gépet. Feketeerdei sonka, német felvágott, minden német, nincs tejföl, van, de az magyar, a németeknél nincs tejföl, se szalonna. Erdélyi szalonna nincs, pedig a zsírban oldódó vitaminok nagyban hozzájárulnak egészségünkhöz, amúgy is finomabb az étel, ha az az alapja. Nem kell mindenhez szűrt olívaolaj, a szalonna jó, ha minőségi és keveset használ belőle az ember.

Mégis a német céget választottam, megbecsülnek, pittyegtetem a termékeket, szépen mosolygok, szép vagyok. Szép a körmöm, géllakk, kedves vagyok és udvarias. Tetszik a vásárlónak a látvány, a profizmus, az intelligens, vásárlóbarát kiszolgálás. Sosem gondoltam, hogy műkörmöm lesz. Amikor idejöttem dolgozni rájöttem, ez is sokat dob a minőségen, szép kézzel igényesebb a kiszolgálás. Minden hónapban újra megyek a manikűröshöz, egyedit kérek, ami nem hivalkodó, jól passzol az egyéniségemhez. Szuper az egész. Odajön a vásárló, én beárazom a termékeket, kifizeti, közben mosolygok, nézem a szép körmeimet, ő is nézi, látja, itt nem akárki dolgozik. Meg is fizetnek. Vannak bónuszok, extra juttatás és minden órában meg lehet állni egy kis szünetre. Szuperjól érzem magam, pénztáros vagyok, élvezem. Lajos bácsi szereti a könnyed borokat, bepittyegtetek neki kettőt egy héten, nem választ drágát, szoktam neki ajánlani olyat, amit ki tud fizetni. Nóra, a projektvezető csakis a prémium termékekre utazik. Bevallom, utánzom. Nézem, mit vesz, én is megveszem, hazaviszem. Hihetetlen jó ízlése van. Minőségi élelmiszer, bazsalikom, tökmagolaj és mozarella az esti vacsihoz, antipasti a legjobbakból, töltött olívabogyó, de nem akármivel van töltve, paprikával vagy ilyesmi, hanem mandulával. Ez ám a minőség. Nóra vezető, mesélte, nagy a teher, felnézek rá, komoly szakember, még szárított paradicsomot is vesz, a legdrágábból, én is megvettem. Finom és egyedi, mint Nóra, a projektvezető.

Elkötelezett vagyok a termékeink iránt, csakis így lehetek hiteles. Vannak például saját márkás termékeink, azokra kifejezetten büszke vagyok. Cégünk elhivatott az erős, független, önálló márkák iránt, melyek a tartósan jó minőség miatt a vásárlók teljes körű bizalmát élvezik. Üzleteinkbe kerülő saját márkás termékeink nagy részét híres gyártók állítják elő, a minőségi követelményeket cégünk határozza meg. Így biztosítjuk vásárlóink számára a legjobb ár-érték arányt. Profizmus. Nincs rá jobb kifejezés. Emlékszem az egyetemen a kereskedelmi marketing tanárom, akit imádtam, mindig hangsúlyozta, ha innen kikerülünk, alkalmasak leszünk a különböző termékek és szolgáltatások keresletvezérelt beszerzésére és értékesítésére, kis- és középvállalatok kereskedelmi tevékenységének szervezésére és irányítására. Na, tessék. A prof megmondta. Milyen igaza lett. Sikeres vagyok a szakmámban, ismerem az összes terméket, specifikusan, átlátom az egész bolt rendszerét, bepittyegem az árut, igényes vagyok a szolgáltatásra amit nyújtok, és tessék, na, milyen igaza lett, alkalmas lettem és megbecsülnek.

Azt még nem is említettem, hogy teljesen átlátom, a fogyasztói, vevői magatartás folyamatát, ismerem a fogyasztóvédelem területét. Van előrelépési lehetőség is, mondjuk én élből kihagytam az árufeltöltőt, de pénztárosból még simán lehetek üzletvezető-helyettes és egyszer akár üzletvezető is. Még jó, hogy ide jöttem. Sokat gondolkodtam, mert szeretem a lakberendezést, itt is mindig csinosítgatom a polcokat, ha épp ráérek. Mikor megnyílt az új soroksári svéd lakberendezési áruház, azonnal jelentkeztem, de sajnos lecsúsztam róla, mert az ápolónők átmentek oda dolgozni a közeli kórházból. Pech.

Aztán minden jóra fordult. Megtaláltam ezt a szuper kis munkahelyet és minden a helyére került. Van pénzem, munkám, életem, szép ruháim, kedves, intelligens, tanult kollégáim és rengeteg aranyos vevő, akikkel sikerült már pár hónap alatt elég jó viszonyt kialakítanom. Ott az Ági például, aki megkért, segítsek neki hétvégén korrektúrázni meg szerkeszteni a marketinges cuccait, könyvet ír és munka mellett túlvállalta magát. Persze hogy segítek. Írjuk együtt a könyvet. Már amikor ráérek hétvégén. Mert nekem is van azért életem. Vannak barátaim meg családom, és sokat kell járkálnom más üzletekbe, begyűjteni az infókat, mitől lehetünk mi a legjobbak. A vezető vállalat az országban. Ez a célom. Tökéletesek vagyunk, tartani kell a színvonalat. Járok képzésre is, továbbképzésre kis- és középvállalkozások kereskedelmi tevékenységének szervezése és irányítása szakirányon, jó, hogy mi egy nagyvállalat vagyunk, de egyszer talán én is vállalkozó lehetek. Addig meg pittyegek. Mosolygok, szépen üldögélek a pultban.

Pitty, pitty, pitty, háromezerkettőszázötven forintot kérek. Micsoda, kérdezi kétségbeesetten az idős hölgy. Mi ezen ennyi, kisasszony, nem értem, én nem ezért járok ide, pontosan azért, mert itt megúszom ezerötszázból általában, habogja a néni. Nézzük át, mit tetszett vásárolni, kenyér, felvágott, szörp, ásványvíz, sajt, sorolom. Na de mi ezen ennyi, nem is hoztam ennyi pénzt magammal, kesereg. Átnézem részletesen, nem sok tétel, már áll a sor mögötte, többen felhorkannak, mi van kisanyám, hallom egy mély repedt hangon, hát ez nem igaz, nem hiszem el, jó, hogy nem meséli el az egész életét, bosszankodik egy nő kettővel hátrébb. A sajt lesz az oka, mondom a néninek. A sajt, kérdezi, de miért, eddig nem volt drága, magyarázkodik. Igen kedves, de tessék csak megnézni, laktózmenteset tetszett választani, az drágább, mint a sima. Micsodát, kérdezi, mi menteset, milyen laktóz, mi ez a hülyeség, panaszkodik. Tudja asszonyom, cégünk hitvallása, hogy minden igényt kielégítsen. Folyamatosan nő azoknak a száma, akik ételtoleranciában szenvednek, emiatt speciális termékeket tudnak csak fogyasztani.

A laktózérzékenység vagy laktózintolerancia a laktóz, egy a tejben és a tejtermékekben megtalálható cukorféle lebontásának a képtelensége. Ennek oka a lebontáshoz szükséges laktáz enzim hiánya vagy alacsony szintje. Becslések szerint világszerte a felnőtt népesség hetvenöt százaléka nem képes teljes egészében lebontani a tejcukrot. Ez az arány Észak-Európában nagyjából öt százalék, Dél-Európában úgy hetven százalékra tehető, de egyes ázsiai és afrikai országokban akár kilencven százalék is lehet, amit tetszik tudni nem feltétlen értek én sem, ugyanis az ázsiai ember alapvetően nem fogyaszt annyi tejterméket, például Kínában nem is isznak tejet, úgy tudom, számomra is érthetetlen ez az arány. Na jó, hát én erre nem vagyok kíváncsi anyukám, hívom a főnökét, ordítja egy üzletembernek látszó öltönyös férfi hátulról. Mit képzel maga szerencsétlen együgyű, nyomorult, béna, tehetségtelen picsa, üvölti egy másik, miközben dobálja kifelé a kosárból az összeválogatott termékeket, pedig látom, jó ízlése van, igazi cheddar-t választott, meg szőlőmag olajat, ami kiesik a csapkodás közben, folyik szét a padlón, egy kisgyerek elesik, az anyja fel akar jelenteni. A néni eltűnt közben. Háromezerkettőszázötven forint a hiányom ma, nem történt tragédia, nem rúgtak ki. Legközelebb jobban odafigyelek, még többet fogok tanulni a termékekről, ki is fogom próbálni az összeset, hogy teljes körű felvilágosítást tudjak adni. Át fogom venni az összes reklámot is, még profibb legyek az eladás ösztönzési módszereiben és a termékismeretben. Piackutatási adatokat fogok elemezni, igen, és akkor rendben lesz.

casse