2018. május 15-én, kedden 17 órától kerül sor a MŰVÉSZASZTAL 5., évadzáró estjére, melynek vendége a kortárs magyar irodalom sikeres nyíregyházi szerzője, a Békés Pál-díjjal és Artisjus Irodalmi Díjjal is elismert Csabai László író.

Csabai Lászlóval Karádi Zsolt főiskolai tanár beszélget a MŰvész Stúdióban, az est során az író főhősét, Szindbádot, a detektívet idézzük meg más szereplőkkel együtt a Szindbád a forradalmár című regényéből színpadra állított jelenetekben.

 

Szövegkönyv és forgatókönyv: Kováts Judit és Kováts Dénes.

A színpadi jelenetek rendezője: Kosik Anita.

Szindbád szerepében: Horváth Sebestyén Sándor.

További szereplők: Kosik Anita, Szabó Márta, István István, Tóth Zolka színművészek és Kováts Dénes.

Zene: Olajos Gábor

A MŰVÉSZASZTAL estek háziasszonya Kováts Judit.
Jegyvásárlás online itt: http://www.moriczszinhaz.hu/p/online-jegyvasarlas.html

(MŰVÉSZASZTAL Csabai Lászlóval) továbbá a Móricz Zsigmond Színház jegyirodájában (Nyíregyháza, Országzászló tér 6., H-P: 09-17 óra között), és az est előtt a helyszínen is. 

Ára mindössze ezer forint.

csabai plakát1
A különleges, koncepcióját tekintve is egyedinek mondható MŰVÉSZASZTAL rendezvénysorozat célja, hogy a magyar írók, drámaírók színe-javát bemutassa Nyíregyházán, de a szokásostól eltérő módon: nemcsak beszélgetve velük, hanem műveikből alkotott színpadi produkciók révén is.

Irodalom és színház egymás édestestvérei, a társművészetek között a legközelebb állnak egymáshoz, hiszen a színház – a rendező, a színész, a dramaturg – szöveggel dolgozik, az író pedig szövegeket hoz létre. A színpadra állított darab a közös nevező.

A MŰVÉSZASZTAL Csabai Lászlóval A Vörös Postakocsi Műhely és a Móricz Zsigmond Színház együttműködése révén valósul meg, helyszíne színházunk MŰvész Stúdiója. A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Kulturális Bizottsága támogatja.

A beszélgetés során a vezértémák egyfelől a meghívott alkotó életművéhez igazodnak, másfelől a színházhoz kapcsolódnak. Zenei betétek és performanszok színesítik az estet. Annak bemutatására törekszünk, hogyan működik együtt irodalom és színház, hogyan lesz egy, az író által szövegként megkomponált jelenetből vagy karakterből a dramaturg. a rendező és a színész munkájának, egyéni hozzáadott értékének köszönhetően élő valóság, hús-vér figura, a közönséget a székhez szögező jelenet? 
Az első est vendége Boldizsár Ildikó író, mesekutató, meseterapeuta volt, akivel többek között arról beszélgettünk, hogy a mese a felnőtteké is. A Móricz Zsigmond Színház művészei A Holle anyó birodalma című, Boldizsár Ildikó által átdolgozott mesét mutatták be, rendelkező próba keretébe ágyazva.

A második vendég Grecsó Krisztián író, költő, szerkesztő volt, a központi téma a család. A Harminc év napsütés és a Mellettem elférsz című Grecsó-művekből alkotott jelenetekkel illusztráltuk a témát, felolvasó színház formájában.

A harmadik estje vendége Tompa Andrea író, színikritikus, a Színház c. folyóirat főszerkesztője volt, a téma a hallgatás. Nem véletlenül, hiszen az Omerta Hallgatások könyve című regényének szereplőit idéztük meg a színpadon.

A negyedik vendégünk, Dragomán György számos díjjal kitüntetett író volt, A fehér király és a Máglya c. regényéből alkotott jelenetek idézték meg az író alakjait.

Ötödik vendégünk Csabai László nyíregyházi író, a Szindbád a forradalmár című regényének alakjai jelennek meg a színpadon.  

 

Kötetei:

Hiéna reggelije (elbeszélések, 2006)

Szindbád, a detektív (Magvető, 2010)

Szindbád Szibériában (Magvető, 2013)

Száraz évszak. Páros novellák (Magvető, 2014)

Szindbád, a forradalmár. Nyolc év Misáéknál (regény; Magvető, 2017)