Különös figyelem előzte meg annak a jubileumi antológiának a megjelenését, amelyet 2019. június 17-én a Magyar Írószövetség klubtermében mutattak be.

Az Arany János Alapítvány gondozásában megjelentetett kiadvány szerkesztője Szentmártoni János, aki a Magyar Írószövetség Íróiskolájában tanult hallgatók munkáiból nyújt reprezentatív válogatást. A kiváló prózai szövegek és versek 10 év szellemi együttműködésének alkotásai, melyek bizonyítják az iskola magas szintű kultúrateremtő erejét, a tehetségek felkarolását és támogatását, a művészi értékek iránti fogékonyság tiszteletének, megbecsülésének oktatását.          A szerzők a legkülönfélébb olvasói ízlést szolgálják, akik megtanulták költőként, íróként is szemlélni és értelmezni a világot. Van köztük ügyvéd, újságíró, politológus, tréner, közgazdász, szoftverfejlesztő, mérnök, tördelőszerkesztő, filozófus, fejvadász, mérnök, színháztörténész, mozgás- és táncterapeuta, bankár, egykor a közigazgatásban dolgozó nyugdíjas.

Lakat vére hull. Válogatás a Magyar Írószövetség írósikolás hallgatóinak műveiből. Szerk. Szentmártoni János, Orpheusz Kiadó, 2019.