A Petőfi Irodalmi Múzeum pályázatot hirdet Kosztolányi Dezső Édes Anna című regényéhez kapcsolódó fiktív élettörténettárgyak megtervezésére és elkészítésére a 2020 június elején nyíló Kosztolányi kiállításához. A legjobbnak kiválasztott 10 tárgy bekerül a PIM gyűjteményébe és a tárlattal együtt nyíló, azzal szomszédos új múzeumpedagógiai foglalkoztató tér első kiállításában kap majd helyet.

Alább a Petőfi Irodalmi Múzeum felhívását közöljük:

Mit értünk fiktív élettörténet tárgy alatt?

Az élettörténettárgyak sűrítve hordoznak komplex jelentéseket (emberi sorsokat, társadalmi viszonyokat, stb.). Életünk teljessége megjelenhet egy pár elnyűtt cipőben, döntéseink egy összetekert újságpapírban, amin csak a cím olvasható: „A trónörökös párt meggyilkolták”.

Kosztolányi Dezső az 1910-es évek végének jellegzetes tárgyi világát is ábrázolja regényében, amely az akkori élet lenyomatát őrzi. Hogyan válhatnak tárgyak a szereplők sorsainak jelképeivé? Hogyan sűríthető egy sosemvolt élet egy tárgyba?

Mi a múzeumpedagógiai foglalkoztató tér és milyenek a kiállításai?

A tér egy belsőépítészeti alkotás, mely felkínálja az újrarendezés és az újraértelmezés lehetőségét. Mozgatható elemei, eltérő textúrái a múzeumnak otthont adó épület történetével, a PIM gyűjteményével és az irodalommal játszanak – ahogyan a betérő gyerekek és felnőttek is.

Kiállításai folyton formálódnak, reflexívek és interaktívak – részei a múzeumpedagógiai foglalkozásoknak és az egyéni látogatók élményeinek.

Praktikus információk:

Installáció plexi kubusokban, melyek mérete:

15×30 cm, 30×30 cm, vagy 45×45 cm
mélység egységesen: 30 cm

A tárgyaknál fontos szempont, hogy múzeumi foglalkozások során is használjuk őket, ezért strapabírónak és könnyűnek kell lenniük.

Hogyan pályázz?

Olvasd el a regényt! 🙂

Ha valami megszületett benned, vesd papírra az ötleted: küldd el nekünk a tárgyad látványtervét és a kitöltött jelentkezési lapot a muzeumped@pim.hu email címre.

Határidő: 2020. február 24.

2020. március 9-ig minden pályázót értesítünk az eredményről és az első 10 legjobb pályamű alkotóival egyeztetünk a kivitelezésről. A felmerülő gyártási költségeket a PIM állja.

A kész alkotásokat a Petőfi Irodalmi Múzeum darabonként 50.000 Ft-ért megvásárolja gyűjteménye részére.

Ötletek, témafelvetések:

Gondolj vissza a regény világára… Van olyan tárgy, amelyik pontosabb körvonalakkal jelenik meg előtted, ami felkeltette az érdeklődésed?

Ha kézbe vennéd a tárgyat felismernéd róla a tulajdonosát? Hogyan lehet megjeleníteni például az „édesannaságot” vagy a „vizynéséget” egy fiktív élettőrténettárgyban?

Hogyan jelennek meg az emberi, társadalmi, politikai bizonytalanságok a férfiak és nők kapcsolataiban (a társas érintkezés, udvarlás, szexualitás, házasság szabályaiban, gyerekvállalásban)? Milyen személyes tárgyak kapcsolódhatnak ezekhez a viszonyokhoz? Vajon kiolvasható-e belőlük a történetük?

Milyen tárgyakhoz kapcsolódhat a testhez fűződő viszony (egészség, betegség, orvoslás)?

Leolvasható-e a tárgyakról az emberi alá-fölé rendeltség, a szereplők tisztázatlan jogi és anyagi helyzete, és testi

Jelentkezési lap az alábbi link alján található: https://pim.hu/hu/tanulas/iskolaknak/palyazat/edesanna?fbclid=IwAR2k58hDDs3I4WBRRkC6JGZ7DYRwUrNTzm4JMor1xHdnZqIFN_54aaEbNyo