Aporia címmel közös kiállításra készülnek Bécsben Virgilius Moldovan és
Németh Erika szobrászművészek.

Németh Erika szobrászművész (Nyíregyháza)

„A kiállítóhely egy kortárs magángaléria, ahová meghívtak mindkettőnket. Fél évig dolgoztunk a közös témán, és nagyon izgatottan várjuk a megnyitót.” – mondta el lapunknak Németh Erika. „Moldovan úr ötlete volt, hogy dolgozzunk együtt művészként is, ismerte a figurális rajzi munkásságomat, és ez az expresszív, társadalomkritikus látásmód szimpatikus volt neki. Korábban a nemzetközi kiállításait szerveztem, kurátorként. A művészet lényegéről évek óta beszélgetünk, a szobrászat szakmai részéről szintén. Egymás alkotói tevékenységét is figyelemmel kísérjük, és barátilag véleményezzük.
Ezért éreztük úgy, hogy e téma kapcsán közös mondanivalónk van.
Moldovan művész úr egy 3 méter magas, műgyanta- szilikongumi szoborral jelentkezik majd, én pedig négy nagy méretű 150 cm-es grafikával, amelyeket vágtam, gyűrtem, roncsoltam.”

Virgilius Moldovan szobrászművész (Bécs)

A kiállítás címválasztásához az alábbi magyarázatot adták az alkotók: „Egyszer egy krétai érkezett Athénba, és azt mondta: „Minden krétai hazug” – valószínűleg ez lehet a művészetről szóló diskurzus egyetlen megengedett formája. Csomagolt fikciók, amelyek keresésre hívnak fel, de nem kínálnak kiutat. A projekt az emberi test reprezentációjáról szól a mozgásban és az interakcióban. Mind a falon lévő rajzok, mind a szobában álló szobrok azt a benyomást keltik, hogy ez egyetlen történet bemutatása. A narráció azonban az állandó folytonosságra mutat. Minden kiállított munka egyfajta időkapszulának mutatkozik, egy pillanatnyi reflexiónak tűnik. Olyan téma, amelyben a művészek az érzelmi hozzáférést fokozni akarják a logika szándékos kihagyásával.”

A kiállításmegnyitó időpontja: 2020. július 2. csütörtök 19.00 óra

Helyszíne: Schleifmühlgasse 12-14. Bécs, Ausztria