Átadták Az év legsikeresebb szerzője 2020 díjakat, kihirdették az Oláh János szerkesztői ösztöndíj nyerteseit, és bemutattak három új könyvet az Oláh János Emlékesten

Immár ötödik alkalommal rendezte meg a Magyar Napló szerkesztősége a 2016 júliusában elhunyt Oláh János költő, író, kiadóvezető emlékét felidéző estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az est során három kiadó adta át Az év legsikeresebb szerzője-díjat, köszöntötték a 30 éves Széphalom Könyvműhelyt, valamint kihirdették az Oláh János szerkesztői ösztöndíj idei nyerteseit. A járványhelyzetre tekintettel a program közönség nélkül, zárt ajtók mögött zajlott, amelynek felvételét 2020. november 24-én – Oláh János születésnapján – 18 órakor teszik közzé a Petőfi Irodalmi Múzeum YouTube – csatornáján és a Magyar Napló Kiadó Facebook-oldalán.

Az est nyitányaként Mezey Katalin Kossuth-díjas író beszélt a Széphalom Könyvműhely elmúlt harminc évéről, amelyet röviden így foglalt össze: „Harminc év, hétszáz könyv, kilencszáz program.”

Három új kötetet is bemutattak az esten, amelyek Oláh János életművét dolgozzák fel. Dr. Jánosi Zoltán József Attila-díjas irodalomtörténész, a Magyar Napló Kiadó irodalmi vezetője beszélt „A sodrás délideje” című kötetről, amely az Oláh Jánosról szervezett életmű-konferencián elhangzott tanulmányok szerkesztett változatát tartalmazza.

Ezt követően Bíró Gergely Bertha Bulcsu-díjas író, szerkesztő olvasta fel Stamler Ábel szerkesztő üzenetét Vess számot avval, ami megmaradt címmel megjelenő interjúkötetről, amelyben „Az első interjú 1969-ből, az időrendben utolsó pedig 2016-ból, Oláh János halálának évéből származik”, valamint Az idő csapdája című esszékötetről, amely öt tematikus részbe rendezve mutatja be Oláh János esszéírói munkásságát.

Még Oláh János indította el Az év legsikeresebb szerzője díjat, amelyet az esten a Széphalom Könyvműhely, az Orpheusz Kiadó és a Magyar Napló Kiadó vezetői adtak át. A díjat azok a szerzők kapják, akiknek a könyveit a legnagyobb példányszámban vásárolták meg az elmúlt év során, és akik maguk is sokat tettek kötetük népszerűsítéséért. A korábbi években a díjat elnyerte már többek között Csender Levente, Farkas Wellmann Endre, Jókai Anna, Nagy Zsuka, Szakály Sándor, Szakolczay Lajos, Szalay Károly, Ughy Szabina. 2020-ban az alábbi szerzők és műveik részesültek az elismerésben:

Magyar Napló Kiadó:

Mirtse Zsuzsa Tizenhárom bűvös tükör. Mesék felnőtteknek (bővebben: https://magyarnaplo.hu/konyvaruhaz/szepproza/mirtse-zsuzsa-tizenharom-buvos-tukor-2/

Széphalom Könyvműhely:

Lányi Gusztáv Fenntartható? Fejlődés? Pszichológiai elemzés a Balatonról (Bővebben:https://www.magyarmenedek.com/products/15581/Fenntarthato__Fejlodes__-_Lanyi_Gusztav.htm/)

Orpheusz Kiadó:

Döme Barbara Nők a cekkerben. Történetek Skizofréniából (Bővebben: https://moly.hu/konyvek/dome-barbara-nok-a-cekkerben

Kiadóvezetők és díjazottak: Erős Kinga, Döme Barbara, Mezey Katalin, Lányi Gusztáv, Mirtse Zsuzsa, Zsiga Kristóf Fotók: Hajónapló/Beliczay Balázs

A díjakat a kiadók vezetői adták át: Zsiga Kristóf szerkesztő (Magyar Napló Kiadó), Mezey Katalin író, költő (Széphalom Könyvműhely), Erős Kinga kritikus, író (Orpheusz Kiadó).

Az Oláh János nevét viselő szerkesztői ösztöndíjról Szentmártoni János író, költő beszélt a kuratórium nevében, majd ismertette az idei díjazottak névsorát.  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által alapított Oláh János szerkesztői ösztöndíjat 2020-ban a Petőfi Irodalmi Múzeum – mint a pályázat pénzügyi és szakmai lebonyolítója – írta ki. A második alkalommal odaítélt Oláh János szerkesztői ösztöndíj havi bruttó 200 000 Ft támogatást nyújt az ösztöndíjasoknak.

2020-ban az Oláh János szerkesztői ösztöndíjra összesen 42 érvényes pályázat érkezett be. A kuratórium megállapította, hogy minőségi pályázatok érkeztek, így nehéz döntés előtt állt, ezért élt a megosztott ösztöndíjazás lehetőségével is. A díjazottak neve után az együttműködő kiadók neveit is közzétesszük. A kuratórium egyhangú döntése alapján Oláh János szerkesztői ösztöndíjat kapnak két évre:
1. Ágoston Szász Katalin – Gutenberg Books Kft.; Gutenberg Kiadó, Erdély

2. Diósi Mária Magdolna – Orpheusz Kiadói Kft.; Orpheusz Kiadó

3. Fekete Richárd – Jelenkor Alapítvány; Jelenkor folyóirat, Jelenkor online

4. Hambalkó Dalma – Magyar Napló Kft.; Magyar Napló Kiadó

5. László Laura Csengelle – Írott Szó Alapítvány; Irodalmi Magazin

6. Mészáros Márk – Írók Alapítványa; Széphalom Könyvműhely

7. Stamler Ábel – Magyar Szemle Alapítvány; Magyar Szemle folyóirat

8. Szilágyi Zsófia Emma – Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság; Előretolt Helyőrség Íróakadémia Kiadó

Megosztott ösztöndíjat kap egy-egy évre (a zárójelben feltüntetett tervezett időszakokra):

9. Bojtos Anita – Nemzeti Kultúráért és Irodalomért Alapítvány; Hitel irodalmi, társadalmi és művészeti folyóirat (2021-ben) / Kis Petronella – Művészeti és Irodalmi Jelen Kft.; Irodalmi Jelen művészeti portál és folyóirat (2022-ben)

10. Jancsó Péter – Szlovákiai Magyar Írók Társasága; Opus folyóirat, Felvidék (2021-ben) / Tóth-Czifra Júlia – Pesti Kalligram Kft.; Kalligram Kiadó (2022-ben)

Az est során Lázár Balázs költő, színművész olvasott fel Mezey Katalin és Oláh János verseiből. A HangHordozók – Énekmondók versenyének idei különdíjasa, Németh Viktor pedig Mezey Katalin és Oláh János egy-egy megzenésített versét adta elő.

Az alábbi linken a teljes Emlékest elérhető:  https://youtu.be/mYlFUk78u_Y

2020. november 24.